Ny studie: överviktiga kan leva längre

improveme.se

Är du tjock? Grattis, då kanske du kommer leva längre.

En ny internationell studie visar ett överraskande resultat: att vara måttligt överviktig kan minska risken för att dö tidigt.

– För människor med en sjukdom så är överlevnadschansen bättre för människor som är lite tyngre, säger Katherine Flegal, forskare på US Centers for Disease Control and Prevention’s National Center for Health Statistics.

Hon tror att detta delvis kan bero på att överviktiga människor troligtvis besöker doktorn oftare.

– Tyngre folk är mer sannolika att behandlas enligt riktlinjerna, eller så är fettet i sig skyddande eller så kan en tjockare person bättre stå emot chocker mot systemet, säger hon.

I undersökningen, som publicerades i Journal of the American Medical Association, så samlade Flegal och henne team in information från cirka 2,9 miljoner amerikaner i totalt 97 olika studier. De undersökte deltagarnas BMI, (Body Mass Index), ett mått på kroppsfett baserat på längd och vikt.

Även om en kraftigt överviktig person hade en 18 procents högre risk för att dö, så hade en måttligt överviktig person en 6 procents lägre risk.

Eftersom studien emellertid undersökte dödsrisk så fanns det andra faktorer som inte användes.

– Det kan vara så att öcerviktiga är mer mottagliga för typ 2 diabetes eller hjärtproblem, utan att öka dödsrisken. Denna studie är blind för sådana effekter, säger David Katz, VD på Yale University Medical School Prevention Research Center.

Han poängterar dock att man inte bör ta detta allt för seriöst.

– Att gå från småfet till tjock, och tjock till överviktig, är en allvarlig fara och många invånare gör just det, avslutar han.

Bildspel: Ny studie: överviktiga kan leva längre

Bildspel: Ny studie: överviktiga kan leva längre

[email protected]

2013-01-03 14:55:00

Publicerad: 3 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp