Vaska lightläsken – för lyckans skull

improveme.se

Sluta deppa. Byt colan mot kaffe, så blir du gladare.

En amerikansk undersökning ledd av Honglei Chen från National Institutes of Health i North Carolina, visar att lightläsk är kopplat till depression.

Bland de 250 000 deltagarna så var depression mer vanligt hos de som drack denna typ av dryck regelbundet. Personer som drack fyra burkar lightläsk eller fyra glas sötad juice om dagen ökade risken för depression med en tredjedel.

Kaffe, däremot, gav ett annorlunda resultat. De som drack fyra koppar kaffe om dagen hade tio procents mindre chans att bli diagnostiserade med depression under den tio år långa studieperioden, jämfört med de som inte drack kaffe.

– Våran forskning säger att om man minskar eller slutar helt med sötade lightdrycker, alternativt ersätter de med sockerfritt kaffe, så kan man minska depressionsrisken naturligt, säger Chen.

När det kommer till ”artificiella sötningsmedel”, exempelvis aspartam, så har det, enligt Gaynor Bussell från British Dietetic Association.

-Sötningsmedel brukade kallas ”artificiella” sötningsmedel, och oturligt nog så har termen ”artificiell” skapat oro, säger hon.

– Som ett resultat så har sötningsmedel testats brett och det som finns på marknaden har ett utmärkt säkerhetsprotokoll.

Även om det har visat sig vara tillräckligt säkert för marknaden så fortsätter studierna. I och med denna upptäckt så kanske det inte är så säkert som man trodde från början.

-Undersökningarna fortsätter och detta har kastat upp en möjlig länk, dock inte en orsak och verkan, till depression.

Visserligen kan andra faktorer också spela roll, då försökspersonerna är mellan 50 och 80 år gamla. Därmed är det inte säkert att effekten är samma för andra målgrupper.

Bildspel: Vaska lightläsken – för lyckans skull

Bildspel: Vaska lightläsken – för lyckans skull

[email protected]

2013-01-10 10:34:00

Publicerad: 10 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp