Passiv rökning kan leda till demens

improveme.se

Att andas in någon annans cigarettrök ökar risken att drabbas av demens. Det visar en ny studie, skriver Daily Mail. För första gången har forskare hittat samband mellan passiv rökning och en neurologisk sjukdom.

Det är sedan länge känt att passiv rökning kan orsaka hjärt- och lungsjukdomar. Men fram tills nu har det varit oklart huruvida det också ökar risken för demens.

I den nya
studien, som genomfördes i Kina och London, undersökte forskarna 6000 människor över 60 år. Under en sjuårsperiod träffade de försökspersonerna vid fyra tillfällen och undersökte deras exponering för passiv rökning samt symptom på demens.

Och här hittades ett samband mellan hur länge deltagarna utsatts för passiv rökning och hur svåra demenssymptomen var, skriver Daily Mail. Trots att en del aldrig tidigare rökt och bara andats in andras cigarettrök drabbades de av allvarliga former av demens.

Ruoling Chen, en av forskarna bakom studien, menar att den ökade risken att drabbas av demens bör jämföras med risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

-I nuläget vet vi att cirka 90 procent av världsbefolkningen bor i länder som inte har rökfria områden. Vi behöver mer antirökkampanjer för att minska risken för svåra demenssymtom, och samtidigt minska demensepidemin i världen, säger han till Daily Mail.

Bildspel: Passiv rökning kan leda till demens

Bildspel: Passiv rökning kan leda till demens

[email protected]

2013-01-11 13:53:00

Publicerad: 11 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp