Medelhavskost kan minska risken att drabbas av hjärtattack och stroke. Det visar en ny studie. Maten har betydligt bättre effekt än lågfetthalt-dieter.
Mat från medelhavet har även tidigare visat sig ha positiva effekter på hälsan. Och nu har forskare vid universitetet i Barcelona kunnat fastställa att det också har god effekt på hjärtattacker, stroke och hjärtsjukdomar, skriver New York Times.
Cirka 30 procent av dessa sjukdomar kan förebyggas hos personer med hög risk att drabbas om de byter till en medelhavskost rik på olivolja, nötter, bönor, fisk, frukt och grönsaker och vin till maten.
Vissa experter har varit skeptiska till att kosten skulle minska risken för hjärtsjukdomar eftersom det ofta är överviktiga personer som drabbas och medelhavsmat innehåller mycket kalorier.
Men när forskarna lät över 7000 slumpmässigt valda personer följa antingen medelhavsdieten eller en lågfetthalt-diet blev resultaten tydliga.
-Den fettsnåla dieten har inte visat sig vara hjälpsam. Och den är också mycket svår att upprätthålla under en lång tid, säger forskaren Steven E. Nissen.
Medelhavsmat innehåller mycket:
baljväxter som bönor och ärter
spannmål
frukt och grönsaker
fisk
enkelomättat fett till en del mättat fett
måttligt alkoholintag
Innehåller lite:
kött och köttprodukter
lmjölk och mejeriprodukter
2013-02-27 09:39:00