Över 150 000 dör av läskdrickande

improveme.se

Att dricka mycket läsk är farligt för hälsan. Det visar ännu en studie. Hela 180 000 personer dör varje år till följd av en för hög konsumtion av de söta dryckerna.

Den nya amerikanska undersökningen är den hittills största i sitt slag och grundar sig på siffror kring övervikt som kunnat kopplas till stort intag av läsk. Forskarna har därefter studerat hur övervikten lett till hjärtproblem, diabetes och vissa cancertyper, skriver time.com.

Organisationen American Heart Association menar att kvinnor bör begränsa sitt dagliga sockerintag till max sex teskedar eller 100 kalorier för att undvika sjukdomar. Män bör bara konsumera max nio teskedar socker eller 150 kalorier. Det innebär max 33 centiliter läsk varje dag.

I dag är två tredjedelar av den amerikanska befolkningen överviktiga och varje år avlider 25 000 amerikaner till följd av sjukdomar relaterade till söta läskedrycker, visar den nya undersökningen.

Länder som ligger i låg- och medelinkomstskiktet hade flest dödsfall. Mexiko stod för den största konsumtionen av läsk per capita och även den största andelen dödsfall kopplade till läsk.

Japan hade lägst siffror när det gällde såväl konsumtion som dödsfall.

Problemet med läsk uppmärksammades i september förra året då New York som den första staden i USA försökte införa förbud mot att sälja läsk i muggar större än 50 centiliter på restauranger. Förslaget slopades av domstolen efter att läskedrycksindustrin överklagat.

Bildspel: Över 150 000 dör av läskdrickande

Bildspel: Över 150 000 dör av läskdrickande

[email protected]

2013-03-21 10:11:00

Publicerad: 21 mars 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp