Det du bör veta om laktosintolerans

improveme.se

Har du känt dig uppsvälld och gasig på senaste tiden? Då kan du ha blivit överkänslig mot laktos. Improveme.se lär dig det du behöver veta om laktosintolerans.

Glass, ost och yoghurt. Det finns en rad produkter i butikerna de laktosintoleranta inte klarar av att avnjuta. Men det är inte alla som föds med besvären utan de flesta upplever dem först i vuxen ålder. Läs vidare och lär dig mer om laktosintolerans.

Vad är laktosintolerans?

För att kunna bryta ned mjölksocker (laktos) i tunntarmen behöver vi enzymet laktas. Har du brist på det är du antagligen laktosintolerant. De flesta tål en viss mängd laktos ändå utan att få besvär. Mängden varierar men de flesta klarar av omkring en deciliter mjölk om dagen.

Alla sorters mjölk, inklusive get- ko- och fårmjölk innehåller laktos och speciellt höga halter finns i mjölkchoklad, messmör, mesost och en del nougat.

Vanliga symptom är kramper, uppsvälld mage, diarré, kräkningar och gaser. Det är dock inte alla laktosintoleranta som upplever svåra besvär vid intag av mjölkprodukter utan graden varierar kraftigt mellan individer.

Finns det bara en sorts laktosintolerans?
Nej, det finns lite olika varianter:

-Den vanligaste formen kallas för primär laktosintolerans och är ärftlig och helt normal. Den kan uppstå hos barn i 5-10-årsåldern eller senare i livet. Nyfödda barn har allt som oftast en riklig produktion av laktas för att kunna bryta ner mjölksockret i bröstmjölken, men produktionen minskar eller avtar helt i skolåldern.

-Sekundär laktosintolerans uppstår som en följd av någon sjukdom eller skada i tarmen. Den här formen av intolerans går ofta över när tarmen har läkt och sjukdomen är över.

-En mycket ovanlig form av laktosintolerans är den medfödda. Barnet kan då inte producera laktas vilket betyder att det inte kan dricka bröstmjölken. Den medfödda laktasbristen kvarstår hela livet.

Vilka är laktosintoleranta?

Enligt Livsmedelsverket är laktosintolerans relativt ovanligt förekommande i Sverige i jämförelse med resten av världen. Faktum är att en majoritet av världens vuxna befolkning inte tål laktos alls. I Medelhavsområdet är andelen ca 30-60 procent medan andelen är nära 100 procent i stora delar av Asien, Afrika och Sydamerika. I Sverige är bara omkring 4-10 procent laktosintoleranta.

Hur upptäcker jag laktosintolerans?
Här är det uteslutningsmetoden gäller. Eftersom laktosintolerans inte är en allergi går det bra att se vad just du klarar av genom att prova en produkt i taget. Kanske klarar du yoghurt bättre än vanlig mjölk?

Be din läkare om hjälp att guida dig genom testet. Går du till en mottagning kan du bli rekommenderat att dricka en laktoslösning som på bara några timmar kan ge magbesvär och visa på överkänslighet.

På apoteket och vissa webbutiker finns tester att göra hemifrån. Provtagningspaketet innehåller då en bomullspinne som du gnuggar mot insidan av kinden innan du skickar vidare testet till ett laboratorium. Oftast får du svar inom en vecka via nätet eller telefon.

Är laktosintolerans och mjölkallergi samma sak?
Nej, det är två helt olika saker. När du är mjölkallergiker reagerar kroppens immunförsvar på mjölkproteinerna i komjölk vilket betyder att du måste utesluta alla mjölkprodukter ur kosten då du får symptom som eksem, diarré och kräkningar om du slarvar. Allergin kan uppstå då barn avvänjs från bröstmjölk men försvinner nästan alltid när barnet blir större. Bland vuxna i Sverige är det endast omkring 0,1 procent som är allergiska mot komjölksprotein.

Bildspel: Det du bör veta om laktosintolerans

Bildspel: Det du bör veta om laktosintolerans

isabella.eklof@improveme.se

2014-10-22 07:20:00


Text:
Publicerad: 22 oktober, 2014