Unga kvinnor missnöjda med livet

improveme.se

Skola, kärleksliv och utseende är bland de största stressfaktorerna för svenska ungdomar. Men den största stressen kommer från förväntningarna de har på sig själva. Det visar en ny undersökning.

En tredjedel av svenska ungdomar i åldrarna 15-24 år tycker att livet är svårt. Tio procent tycker dessutom att livet är meningslöst och nästan var tredje oroar sig över sin ekonomi. Det visar studien Ungdomsrapporten gjord av Ungdomsbarometern på uppdrag av Skandia.

I stresstoppen för unga kvinnor ligger kroppsideal som vikt och utseende, men även framtiden oroar många. En stor del verkar dessutom känna press och förväntningar från omgivningen, inte minst från skolan. Men rapporten visar också att den största pressen ofta kommer från dem själva. Anledningen ska vara de sätter höga krav på sina egna prestationer.

-Våra unga ska tåla rankingar av alla möjliga slag. Vi har skapat en mall i samhället för hur man ska vara och någonstans har vi sänt fel signaler. Det har blivit en vanesak att ständigt tävla och rankas. Allt fler rankningar, inte minst på nätet, har skapat ett hårdare samhälle, säger Lena Hök, hållbarhetschef vid Skandia, enligt DN.

Dessvärre verkar det inte som att utvecklingen går i rätt riktning. Samhället är dåliga på att uppmärksamma de som har det extra tufft. Antalet självmord bland unga har exempelvis ökat något sedan 1990-talet. Under de senaste tre åren är det i snitt 124 ungdomar per år som tagit livet av sig, medan nästan tio gånger fler försökte.

Bildspel: Unga kvinnor missnöjda med livet

Bildspel: Unga kvinnor missnöjda med livet

isabella.eklof@improveme.se

2013-05-08 09:46:00


Text:
Publicerad: 8 maj, 2013