Arbetsprestationen sämre av pollen

improveme.se

Nästan var fjärde svensk är pollenallergiker och lider av trötthet, huvudvärk och rinnande näsa. En ny undersökning visar dessutom att sex av tio drabbas så hårt att de nästan inte klarar av att arbeta.

Den svenska våren var sen i år, men äntligen är solen och värmen här. Grönskan sprider sig över landet och pollen har exploderat ordentligt till mångas missnöje. Med rinnande näsor, svidande ögon, huvudvärk och trötthet kan det vara svårt att prestera som vanligt på jobbet.

I en ny undersökning gjord av Novus uppgav drygt fyrtio procent av tjänstemannafacket Unionens medlemmar att de lider av någon form av allergi och över hälften av dessa var pollenallergiker. 62 procent av dessa uppgav även att det inte bara är de själva som lider av sin allergi, utan att det även går ut över deras arbete.

-Du blir väldigt trött när du har en allergireaktion på gång. Med det följer att du inte kan koncentrera dig så bra, du har inte samma kapacitet som annars, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och allergiförbundet, enligt Metro.

Hon förklarar också att många arbetsgivare inte har tillräcklig förståelse för hur man som pollenallergiker har det såhär års. Enligt Bjöörn tycker de att ”lite allergi är väl ingenting”. Hon menar att arbetsgivarna borde visa sympati för de drabbade och låta de arbeta i ett lite lugnare tempo under den värsta pollenperioden.

Många drabbade menar att de får bultande huvudvärk och inte känner sig tillräckligt klara i huvudet för att orka med sitt arbete som vanligt. Många blir lätt sura och på dåligt humör. Dessutom visar en undersökning gjord av Apotek Hjärta att ungefär hälften upplever att pollenmediciner på marknaden inte ger tillräcklig lindring.

Bildspel: Arbetsprestationen sämre av pollen

Bildspel: Arbetsprestationen sämre av pollen

isabella.eklof@improveme.se

2013-05-13 08:30:00


Text:
Publicerad: 13 maj, 2013