Sol sänker trycket

improveme.se

Efter en ovanligt lång vinter har solen äntligen kommit för att stanna. Många blir på bättre humör när solens strålar tittar fram. Och enligt en ny studie mår även hjärtat bra av fint väder.

Forskarna vid University of Edinburgh placerade deltagarna under sollampor i tjugo minuter. Man mätte deras blodtryck under tiden de satt under sollampan och en timme senare. Samma test genomfördes med deltagare som fick ha en foliefilt över sig.

Resultatet visade att
båda testgruppernas blodtryck minskade när de var exponerade för solljuset. Dessutom fick de som var utan filt lågt blodtryck under hela trettio minuter efteråt.

Studieförfattare Richard Weller menar att kväveoxiden frigörs från vår hud in i blodomloppet när vi utsätts för UV-ljus. För att i sin tur orsaka en sänkning av blodtrycket.

Men han tycker  att mer forskning bör göras inom ämnet.

-Vad jag har visat är en intressant mekanism kring vad solljus kan göra för allmänhälsan, säger Weller.

-Vi vill hitta den mängd UV som kommer minska risken för hjärtsjukdom och stroke utan att orsaka hudcancer, tillägger han.

Värt att understryka: Du bör inte ignorera läkares säkerhetsrekommendationer om solande. För ett säkert solande bör du inte chockera huden med solljus. Sola lite i taget och öka gradvis. Använd alltid solskyddsfaktor och drick rikligt med vatten under varma dagar.

Bildspel: Sol sänker trycket

Bildspel: Sol sänker trycket

hannes.sundell@improveme.se

2013-05-16 08:46:00


Text:
Publicerad: 16 maj, 2013