Köttätande bakterie sprids lavinartat

improveme.se

Den köttätande mördarbakterien sprider sig lavinartat i Stockholm. Man tror att cirka 16 procent av alla smittade kommer omkomma.

Sjukdomen nekrotiserande fasciit är mycket aggressiv och kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn.

-Enda sättet att hindra framfarten är att operera omedelbart och ge antibiotika, säger Ardalan Rahimi på Danderyds sjukhus till Metro.

Ibland måste patienterna öppnas upp från midjan ända ner till foten eller så måste en arm eller ett ben amputeras. Cirka 16 procent av alla som smittas omkommer, skriver Dagens Medicin.

Tidiagre har sjukhus av Danderyds sjukhus storlek haft omkring två fall med sjukdomen per år, men nu har forskare vid Danederyds sjukhus konstaterat hela 24 fall sedan 2008, varav 23 av dem inträffade mellan 2010 och 2012. Och i år är det nästan lika många allvarliga fall som under hela 2012.

-Det är en väldigt stor ökning. Det skulle kunna bero på att vi blivit bättre på att identifiera tillståndet, men vi tror snarare att det handlar om en reell ökning, säger ortopeden Olof Sköldenberg till Dagens medicin.

Nekrotiserande fasciit orsakas av a-streptokocker, som också kan ge blodförgiftning eller toxisk chock. I mindre allvarliga fall kan streptokockerna orsaka halsfluss.

Varför fler smittas av nekrotiserande fasciit just nu vet inte forskarna, men man gissar att människan blivit mer mottaglig för bakterien, eller att bakterierna blivit fler.

Bildspel: Köttätande bakterie sprids lavinartat

Bildspel: Köttätande bakterie sprids lavinartat

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-08-29 09:48:00

Publicerad: 29 augusti 2013

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige