Fotriktigt

Nu handlar det alltså inte om att börja dricka mängder av alkohol utan en ny typ av skor som visat sig oerhört bra för att motverka både belastnings- och förslitningsskador.

Masai Barefoot Technology eller MBT som tekniken kallas utgår från att människans kropp är skapad för att röra sig på ojämna och varierande underlag i naturen. Tittar vi på vår egen vardag inser vi ganska snabbt att vi snarare än naturunderlag promenerar och springer vi i trappor, på asfalt och hårda golv.

Hårda, plana ytor är enformiga för kroppen och gör att vårt balans- och koordinationssystem inte får arbeta och flera viktiga muskler får då inte de impulser och den träning de behöver. Detta leder, i sin tur, ofta till belastnings,- och förslitningsskador, inte sällan kopplat till smärta och obehag.

En Schweizisk ingenjör uppfann MBT efter att själv haft problem och smärtor i i leder och muskler. Upptäckten gjorde han då han efter många och långa naturpromenader upplevde en kraftig förbättring av sina besvär. MBT-skorna är inspirerade av de Afrikanska Masajerna, ett barfotafolk som lever i naturmiljöer och är välkända för sin raka och hälsosamma hållning.

MBT-skon har en något konvex sula för att motverka det plana och statiska. Detta gör att kroppen och dess muskler får arbeta konstant och det tar ett tag innan du lär dig att hålla balans och tempo men det är en både rolig och hälsosam träningsupplevelse.

Bildspel: Fotriktigt

Bildspel: Fotriktigt

2007-11-30 03:43:00

Publicerad: 30 november 2007

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp