Så undviker du att dricka för mycket

improveme.se

Känner du att det ibland blev lite för mycket vin trots att du ”bara” drack tre glas? Det kan bero på att du höll glaset fel när du fyllde på. Detta visar en färsk studie från USA.

Forskare från Cornell Univerity och Iowa State University har visat att små miljödetaljer kan avgöra hur mycket vin vi fyller våra glas med.

I forskningen ombads 73 personer att fylla på ett glas vin. De utförde uppdraget under sju olika omständigheter och forskarna kom fram till tre faktorer som hade betydelse för hur mycket man hällde i glaset.

Så nästa gång du bjuder på vin, tänk på det här:

Vidden på glaset

Studien visade att deltagarna fyllde ett vidare glas med 11,9 procent mer vin än om glaset var av standardmått. Ett ”normalt” vinglas ska fyllas med cirka 1,4 deciliter vin.

Hur du håller glaset

Det visade sig även att positionen på glaset hade betydelse. När de höll glaset i handen hällde de i genomsnitt upp 12,2 procent mer vin än om det stod på bordet.

Färgen
Välj inte bara vin efter smak. Gör det även efter färg, om du vill få bättre koll på hur mycket du dricker. I snitt hällde deltagarna i studien upp 9,2 procent mer vitt vin än rött i glasen. Detta beroende på att det röda vinet har en högre kontrast gentemot glaset än det vita.

Bildspel: Så undviker du att dricka för mycket

Bildspel: Så undviker du att dricka för mycket

[email protected]

2013-10-16 09:00:00

Publicerad: 16 oktober 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp