Ät frukt – Minska risken för starr

improveme.se

Är du kvinna och rädd för att drabbas av grå starr? Då borde du tänka på att få i dig så mycket antioxidanter som möjligt. Det visar en ny studie gjord på 30 000 svenska kvinnor.

Den viktigaste källan till antioxidanter är frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och kaffe. I alla fall för de drygt 30 000 svenska kvinnorna som deltog i studien som publicerats i facktidskriften JAMA Ophthalmology, skriver Upsala Nya Tidning.

Kvinnorna fick besvara en enkät som handlade om deras mat- och dryckesvanor och utifrån den beräknades den “totala antioxidativa kapaciteten“. Under åtta år följde forskarna kvinnornas hälsotillstånd och fann snart ett samband mellan grå starr och intaget av antioxidanter.

-Våra resultat ger stöd för att en kost rik på många sorters antioxidanter motverkar skador på ögonlinsen som orsakats av så kallad oxidativ stress, säger professor Alicja Wolk på Karolinska institutet till UNT.

Wolk menar att det alltså finns goda skäl att ha en varierad kost men att tänka på att få i sig ordentligt med livsmedel som innehåller antioxidanter.

-Gärna kompletterad med lite choklad, som också är en rik källa till antioxidanter, säger hon.

Bildspel: Ät frukt – Minska risken för starr

Bildspel: Ät frukt – Minska risken för starr

[email protected]

2014-01-14 13:06:00

Publicerad: 14 januari 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp