Omfamna åldern – för hälsans skull

improveme.se

Kvinnorna i Hollywood gör allt för att se yngre ut. Men det finns undantag. Filmstjärnan Helen Mirren förespråkar den naturliga looken och vägrar retuscheras.

Hysterin kring Reneé Zellwegers plastikoperationer talar för sig själv. Hon presenterade sin nya look på en gala den 20 oktober och en hel omvärld fascinerades av förändringarna. Det skulle tyckas och sågas. ”Bridget Jones“-stjärnan verkade ha rest 10 år tillbaka i en tidsmaskin. Den här gången var dilemmat större än enbart viktminskning och utslätade rynkor. Hon såg inte längre ut som sig själv, men kan vi klandra henne?

I uppdrag av TNS Sifo gjorde Pfizer, ett av världens ledande läkemedelsföretag, en undersökning om vad vi har för attityder kring att åldras. Forskningen utgick från den växande negativa bilden av åldrande som samhället byggt upp. Det viktigaste för lyckan, enligt forskarnas resultat, var hälsan. När den är på topp kan man lättare njuta av livet på äldre dar.

Många är trötta på ”se yngre ut-tänket”. Den 69-åriga Helen Mirren, som utsågs till L’Oréals nya ansikte den 27 oktober, är en av dem. Oscarsvinnaren har valt att publicera sina bilder för kampanjen utan någon form av retuschering. Hon vägrar alltså att ”photoshopas”. Hennes beslut har tagits emot med stor respekt och acceptans.

Mirrens nya hållning ger anti aging-budskapet en helt ny riktning. Det är uppenbart att samarbetet sträcker sig bortom yttre skönhet. Istället för att uppmuntra den eviga strävan efter perfektion, vill hon istället belysa det fina med att åldras. Hon hoppas kunna inspirera andra kvinnor till att omfamna sin naturliga skönhet, berättar hon för The Telegraph.

Isabel Allende, en 71-årig amerikansk novellist, talar om att leva passionerat -oavsett ålder. Hon belyser det fina i att bli äldre och betonar hur befriande det är att kunna släppa taget om det ytliga, utan att känna någon form av ångest. Hon berättar att det har krävts träning och att det främst handlar om attityd och livssynen man har på livet. Allende, precis som Pfizer, menar att det är samhället som bestämmer när vi blir gamla.

Bildspel: Omfamna åldern - för hälsans skull

Bildspel: Omfamna åldern – för hälsans skull

[email protected]

2014-11-26 14:57:00

Publicerad: 26 november 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp