Ny organisation ska stoppa näthatet

improveme.se

Nutidens mobbning kommer i form av näthat. Många får utstå hot och glåpord för vad de sagt (eller inte sagt), och vad de gjort eller lagt ut i sociala medier. Den internationella hjälporganisationen Crash Override vill sätta ett stopp på detta, genom att stödja kvinnor som får lida hot och trakasserier på internet.

Zoe Quinn, som driver kampanjen, föll själv offer för näthatets ondska. När hennes personliga uppgifter och bilder läckte ut på nätet, fick hon nog. Därför gick hon ihop med kvinnor som fått genomlida liknande händelser och bildade Crash Override.

Organisationen agerar som en stödgrupp där kvinnor får dela med sig av sina erfarenheter och lära av varandra. Initiativet som började som en intern stödgrupp för enbart kvinnor inom spelbranschen, vänder sig nu till en bredare målgrupp. Nätverket fokuserar på att motarbeta trakasserier i en stor skala istället för att ta tag i individuella mobbare.

Behovet av ett liknande projekt visar sig vara aktuellt även i Sverige, berättar Svenska Dataspelsbranschens talesperson Per Strömbäck för Sveriges Radio.
-Det är ett problem som sträcker sig bortom spelbranschen och konkreta metoder på hur man motarbetar näthat, kan uppskattas av även andra branscher, menar Strömbäck.

Bildspel: Ny organisation ska stoppa näthatet

Bildspel: Ny organisation ska stoppa näthatet

[email protected]

2015-02-04 07:25:00

Publicerad: 4 februari 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp