Ett skratt förlänger livet – på riktigt

improveme.se

Det lönar sig inte att ha en negativ livssyn. Det menar en ny studie som har fördjupat sig i sambandet mellan hjärtat och optimism. Forskarna menar att din attityd avgör ditt hjärtas välmående.

Är ditt glas halvtomt eller halvfullt? Vilken klyscha, tänker du. Men en ny studie av University of Illinois bevisar att ditt svar antingen kan ha en konkret positiv eller negativ påverkan på din hälsa.

5000 vuxna från olika samhällsbakgrunder genomgick en studie där deras kardiovaskulära hälsa testades i sju olika mått -blodtryck, BMI, blodsocker- och kolesterolnivåer, kostintag, fysisk aktivitet och tobaksbruk. Varje moment betygsattes på en skala från 0-2, där 2 representerar ett idealt resultat. Poängen räknades sedan ihop och de med högre poäng hade, enligt studien, i regel bättre hälsa.

För att komplettera studien fick deltagarna, som var i åldrarna 45-84, fylla i formulär med frågor om deras psykiska och fysiska hälsa samt deras nivåer av optimism. Resultaten visade att de med positiv livssyn hade dubbelt så stor sannolikhet till bra hjärthälsa, jämfört med de som klassades som pessimister. Livsbejakarna hade bättre blodsocker- och kolesterolnivåer.

Detta är den första studien som ingående undersöker sambandet mellan optimism och hjärt- och kärlhälsa. Rosalba Hernandez, professor i socialt arbete på University of Illionois, skriver att upptäckten kan leda till en signifikant minskning av dödstal. Hon menar att förebyggande strategier, som koncentrerar sig på ändring av psykiskt välbefinnande, kan vara bra medel för att uppnå detta.

Bildspel: Ett skratt förlänger livet – på riktigt

Bildspel: Ett skratt förlänger livet – på riktigt

[email protected]

2015-02-05 15:54:00

Publicerad: 5 februari 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp