Svenskarna njuter allt mer

Egentid är ett hett ämne. Bloggare, kändismammor och politiker – alla kastar de sig ut i debatten kring egentid.

Vissa anser att det är ett begrepp för bortskämda småbarnsföräldrar i storstaden – andra hävdar att de inte kan fungera utan egentid.

Nu visar en ny undersökning, gjord av bokningstjänsten Bokadirekt, att hela 9 av 10 svenskar anser att de blir bättre personer om de tar egentid och att den ger stora vinster i livet som exempelvis en bättre parrelation.

Definitionen av egentid är när man gör något för sig själv, unnar sig något eller njuter av tid på egen hand.

74 procent av de svarande anger att de har ett stort behov av egentid och undersökningen visar att 2 av 3 svenskar tar mer egentid i dag än för tre år sedan.

egentid_liten2

9 av 10 personer anser att de blir en bättre person då de tar egentid och på topp av vinsterna är bättre humör, återhämtning och tålamod. Hela 92 procent tycker att det är lättare att nå sina mål i livet om man tar egentid och anses vara en viktig komponent i att förstå sig själv.

–  Egentid är den viktigaste komponenten för personlig utveckling. Under egentid får man möjlighet att reflektera över sig själv, kontakt med sitt djupaste inre där svaren finns, vad man vill och var ens gränser går. Tar man inte egentid blir man styrd utifrån, det vill säga allt som alla andra gör, det som hörs mest blir det som styr. Kan man lägga in egna pauser i vardagen där man kan reflektera själv har man vunnit så mycket, säger Helena Broander, psykoterapeut på iCoach.

Singlar är som man anar bättre på att ta rgentid och lägga tid på personlig utveckling än de som är i en relation. Det är dubbelt så vanligt att singlarna tar mer än en timmes egentid per dag (47 procent), kontra de som är i en relation (26 procent).

Dock visar det sig att nästan var tredje gift/sambo tycker att deras par-relation blir sämre då de inte tar rgentid. Detta ruckar på synen att relationen endast blir bättre av att ha kvalitetstid tillsammans. Istället kan nu en väg till en bättre relation vara att fokusera på sig själv.

Topp 3: detta vill svenskarna helst göra på sin egentid:

1. Ta en behandling 69 %

2. Träna 41 %

3. Kolla på film 27 %

Redaktionen
Publicerad: 12 juni 2017
Foto: Alamy

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!