Ny forskning: 1 minuts träning nog

improveme.se

En timme på gymmet kan ibland kännas som en evighet. Skulle det inte vara bättre om man kunde få det överstökat på några minuter? Jo, men visst – ny forskning berättar att 1 minuts effektiv träning räcker mer än väl.

Blotta tanken av ett gympass kan ibland vara utmattande. Först måste man värma upp innan huvudträningen, och glömmer man stretcha på slutet lär det kännas dagen efter. Den internationella journalen PLOS ONE menar däremot att allt som krävs för att förbättra kondisen är en minuts intensiv träning, tre dagar i veckan.

Som del av undersökningen fick 14 överviktiga testpersoner genomgå ett test där de gick från att knappt ha rört på sig till att träna tre dagar i veckan. Varje pass bestod av tre 20-sekundersintervaller, intensiv cykling på en motionscykel och följdes av två minuter lätt cykling. Passet påbörjades med en 2-minutersuppvärmning och avslutades med 2-minutersnedvarvning. Som du säkert har hunnit räkna ut, varade den totala träningen i cirka tio minuter -men endast en minut tvingades lungorna gå på högvarv.

Resultaten av undersökningen var betydande förbättringar på kardiovaskulär uthållighet, friskare blodtryck och förökad aktivitet av mitokondrie som är direkt relaterat till konditionen. Denna sorts träning är naturligtvis inte begränsad till cyklist-älskare, utan är effektiv med all konditionsträning.

Bildspel: Ny forskning: 1 minuts träning nog

Bildspel: Ny forskning: 1 minuts träning nog

[email protected]

2014-12-23 07:00:00

Publicerad: 23 december 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp