Liten mängd snabbmat bra efter gym

Det sista man tänker på efter ett intensivt träningspass är att trycka i sig pommes frites eller ett skrovmål på den lokala hamburgerrestaurangen. Men nu berättar forskare att det kanske inte är en sådan dum idé ändå. Vetenskapsmän på University of Montana menar att en liten mängd snabbmat kan ersätta ditt återhämtningsmål.

I en studie publicerad av International Journal of Sport Nutrition and Motion Metabolism berättar forskare att det inte är någon skillnad på intaget av traditionella kosttillskott, som Gatorade, kontra snabbmats komplement efter ett träningspass.

Återhämtningen efter ett träningspass innebär kort och gott att man ersätter glykogenet, som man gjort av med under träningen, i kroppen. Detta är speciellt viktigt när man har träningspass med korta mellanrum.

Undersökningen gick ut på att elva cyklister genomgick två test där de tilldelades antingen traditionella kosttillskott eller snabbmat, som en hamburgare eller en hash brown, efter ett 90-minuters-träningspass. Efter fyra timmars vila var det dags för ännu en cykeltur.

Forskarna tog blodprover och analyserade muskelbiopsin mellan passen och fann ingen skillnad i varken blodglukos eller insulinsvar, skriver sciencedaily.com. De såg heller inga skillnader i prestation eller uthållighet mellan de två kosthållen. Detta visar att även snabbmat i rätt mängd kan agera sportnäringsprodukt.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 8 april 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp