Tips mot vuxenakne

Varför vissa drabbas av vuxenakne och andra inte är en gåta. Studier visar att tio procent av befolkningen råkar ut för akne som vuxna och det finns inget komplett botemedel.

Vanligtvis dyker den långdragna sjukdomen upp i 30-årsålder, men i vissa fall redan vid 25-årsålder. Vuxenakne sätter sig främst på kinder, käke och haka. Den här typen av akne är ofta svårbehandlad, därför är det viktigt att vända sig till en hudspecialist så tidigt som möjligt. Det finns ett flertal svårbedömda faktorer varför vissa drabbas av vuxenakne.

De vanligaste faktorerna

Solljus
P-piller
Stress
Diet
Graviditet
Kosmetika
Privata problem
Sorg
Menstruation

Den största skillnaden mellan den här typen av hudsjukdom
är att tonårsakne finns i hela ansiktet, medan vuxenakne sätter sig på de centrala delarna i ansiktet. Utslagen är dock detsamma. Det finns en del saker som kan orsaka en försämring av aknen, exempel alkohol, sol, stress, värme, kyla och irriterande kemikalier. Därför skall allt som irriterar den lättretade huden undvikas. Genom egen erfarenhet får man helt enkelt lära sig vad som ger upphov till reaktionerna, men det är väldigt individuellt.

Det finns inget läkemedel som botar hudsjukdomen helt och hållet. Däremot finns det några alternativ av receptbelagda preparat (”Finacea”, ”Skinoren” och ”Roacutan”) som håller aknen i schack.

Tips mot vuxenakne
1. Kläm inte utan låt acnen vara
2. Satsa på en aktiv produkt, såsom ett serum som specialiserar sig på problem. Komplettera med en mild rengöring och en fuktgivande dag- och nattkräm.
3. Undvik starka tvålar
4. Använd alltid solskyddsfaktor

Bildspel: Tips mot vuxenakne

Bildspel: Tips mot vuxenakne

elina.hasslund@improveme.se

2010-02-02 13:12:00

Publicerad: 2 februari 2010

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på