Ge huden kärlek i solen

Skönhetsrådets hudexpert Catharina Liljekvist arbetar idag som klinikchef på Ellipse Klinikken inom estetisk medicin, med totalansvar för verksamhetsutveckling och utveckling inom området antiage-medicin.

När sommaren visar sig från sin absolut bästa sida är det otroligt viktigt att visa huden extra mycket kärlek och omsorg. Hur härligt det än är att vara i solen, ställer UV-ljuset till skador som med åren kan ge både estetiska och medicinska baksidor. 

Det vi så tjusigt benämner solbränna och som ofta anses som ett tecken på att vi vilat ut på en skön sandstrand och njutit av den vackra vädret är egentligen ett tecken på att huden inte mår bra. Visst behöver vi dagsljus och sol -inget gör oss så levande och kroppens hormoner sprudlar av glädje. Allt blir härligare och enklare under den varma, vackra årstiden.

Den process som händer i huden när vi solar är egentligen att pigmentet vi utvecklar är kroppens naturliga skyddsreaktion på den brännskada i vävnaden solen faktiskt orsakar. UV-ljuset bryter ned viktiga faktorer som collagen och elastin och åldrar huden i en snabbare takt. Bruna pigmentförändringar, tunn oelastisk hud och rynkor är de vanligaste skadorna/sidoeffekterna efter intensivt solande men tids nog kan även mer avancerade problem som aktiniska keratoser, basaliom och maligna melanom utvecklas. Hudcancer är ett problem som ökat i antal de senaste åren.

Vi är ofta noga
med vad vi äter, våra alkoholvanor och att hålla formen med motion, att ta hand om sin hud, ett av de viktigaste organen vi har, är lika nödvändigt! Så vad göra?

Använd alltid en
dagcreme i ansiktet året om med en spf på 30. Det är inte bara solljus som skadar -UV-ljus generellt har en nedbrytande effekt på det hudlager (dermis) där alla viktiga komponenter för en frisk hud sitter.

Undvik att vistas i direkt solljus mellan 11 och 15, använd gärna solhatt och solglasögon och självklart en hög solskyddsfaktor över hela kroppen. Det är skillnad mellan den typen av solskyddsprodukter man använder vid utlandsresor eller solexponering under semestern även hemma och de produkter du bör använda i ansiktet dagligen.

Jag kan varmt
rekommendera Jan Marinis Antioxidantcreme med vattenfast spf på 30. Den går snabbt in i huden, är inte komedogen (portilltäppande) och fungerar som en fantastisk makeupbas. För kroppen väljer du en högkvalitativ creme med hög faktor beroende på din hudtyp och resmål.

Vid pigmentproblem rekommenderar jag en sunblock som hindrar UV-ljuset att komma ned i huden och stimulera pigmentcellerna. Det är stor skillnad på en sunblock och en hög solskyddsfaktor. En solskyddsfaktor anger hur länge man undviker den inflammation som “solbrännan“ kan orsaka, vilket betyder att den skyddar men inte hindrar UV-ljusets väg in i huden.

Är du mycket
solkänslig och planerar en resa eller ska utsätta dig för sol hemma kan jag även rekommendera att äta ett tillskott av betakaroten. Det stärker hudens motståndskraft och gör att man inte bränner sig lika lätt. Passa även på att avnjuta sommarens färska bär och frukter. Bra antioxidanter som stärker kroppen och ger vitaminer och energi.

Självklart ska vi njuta av sommaren, solen och de underbara varma kvällarna, men tänk långsiktigt och vårda och skydda din hud, då håller du dig fräsch, ung och rynkfri länge!

Undrar du något om solskador eller annat som relaterar till huden, ställ din fråga till Catharina Liljekvist här!

Bildspel: Ge huden kärlek i solen

Bildspel: Ge huden kärlek i solen

[email protected]

2010-08-09 14:53:00

Publicerad: 9 augusti 2010

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip