“Snyggast som tjejer“

Vi har träffat Christer Lindarw och Lars-Åke Wilhelmsson, männen bakom showen "After Dark". För improveme.se berättar de om dragqueenstilen, favoritprodukterna och varför de är snyggast med smink och peruker.

Vad innehåller er show?

Christer Lindarw: Det är en salig blandning av shownummer som vi hittat på själva, blandat med knäppa och roliga imitationer med mycket schlagerstjärnor. Schlager är ju stort nu. Det är Malena Ernman, Caroline af Ugglas, Charlotte Perelli, Lotta Engberg, Agnes, BWO, Christer Sjögren, Lili och Susie -alla möjliga såna där tacksamma grejer som vi har gjort specialtexter på och så har de sjungit in det för oss.

Vilket är favoritnumret?

Christer Lindarw:
Det är svårt att ge favoriten, man något som går hem enormt är när vi gör Malena Ernman och Caroline af Ugglas. De hamnar i en liten fajt på scen, ettan och tvåan. Det är kul att göra, primadonnan kontra den här secondhand-tjejen.

Lars-Åke Wilhemsson: Det känns roligt att få stå där bredvid “Sveriges vackraste kvinna“ och få känna sig lite tjusigare mot vad Christer är just där.

Christer Lindarw: Jag tycker ju om att få göra nummer där jag får vara lite ful också, istället för att vara den tjusiga jämt. Jag tycker det är roligt att få göra lite komiska och knäppa figurer.

Hur går det till när ni gör er i ordning inför en show?

Christer Lindarw: Vi sitter och äter liter personalmat tidigt, fast man egentligen inte är hungrig så dags, i alla fall inte jag. Jag sover ju så länge, så jag är bara kaffesugen egentligen. Sen går vi ner i logen och kacklar lite gran.

Lars-Åke Wilhemsson: Man gruvar sig nästan innan man börjar raka sig, så känner jag jämt. Det finns två moment som jag tycker är jobbiga: det ena är rakningen och sen är det när jag ska börja med “pancaken“, alltså när man lägger hela grunden. För då ser man så sjuk och blek ut så det är inte sant. När man kommer över den gränsen har man gjort så mycket att man tycker att det är lika bra att köra på.

Hur lång tid tar det för er att sminka er?

Christer Lindarw: För mig tar det ungefär en timme, en och tio ungefär. För dig tar det kanske 40 minuter.

Lars-Åke Wilhelmsson: Ja, jag är klar på 40. Men jag har inte så mycket naglar att måla heller, det går väldigt fort.

Vad krävs för att förvandlas till en kvinna?

Christer Lindarw: Det är mycket smink, men för att vara dragqueenstil så jobbar vi ganska “natural“ kontra amerikansk dragshow, där de ofta har långa ögonfransar och höga peruker. När det gäller att göra makeuper tittar jag mycket mer på modemagasin än jag tittar på andra dragshowartister. Man förstärker ju ganska mycket och det är mycket smink, ingenting du går ut i på en vardagseftermiddag precis.

Sminkar ni er något privat?

Christer Lindarw: Ja, alltså lite indianpuder och fylla i ögonbrynen, för jag har så lite ögonbryn kvar.

Lars-Åke Wilhelmsson: Det är vårt problem, vi har ryckt så mycket ögonbryn så vi har liksom inga privata kvar, så när jag är i tv idag så sminkar de ju i ögonbrynen. Normalt sett som killar, om man ska synas eller gå på nån fest tar man ju bort skönhetsfläckarna man vet att man har.

Förändrar ni kroppsspråket mycket när ni uppträder som kvinnor?

Lars-Åke Wilhelmsson: Ja, det är mycket grejer med koreografi och steg och gester. Det går ju inte bara att komma in med ett sminkat ansikte och tror att man ska vara kvinna, det är ju så mycket runtomkring.

Christer Lindarw: Det är likadant där som med sminket, att även om det är mycket smink så ser det ganska “natural“ ut. Likadant har jag alltid jobbat med rörelser och rörelsescheman. När nya killar ska spela tjejer överdriver de alltid. Jag brukar säga, “Tänk inte tjej, tänk bara att vara snygg“. Det är inte så stor skillnad som många tror på tjejers och killars kroppsspråk. Det största felet de gör i branschen är att de överdriver för mycket.

Hur håller ni er i form, tränar ni?

Christer Lindarw: Väldigt lite.

Lars-Åke Wilhelmsson: Jag går mycket med min hund. Jag borde träna, men jag lägger inte tid på det. Däremot är jag är ute och promenerar. Christer har bil och jag går. Det är för att Christer har gener, så han behöver inte gå. Jag har inte de generna, jag har lättare att lägga på mig.

I och med att ni bär så mycket smink på scen, tar ni hand om huden på något speciellt sätt?

Christer Lindarw: Ja, det gör vi faktiskt. När vi hade vår första klubb i slutet av 70-talet så var det en skådespelerska som är död sedan länge, Hjördis Pettersson, som hängde väldigt mycket på vår nattklubb. Hon sa då till oss en gång, “Killar, när ni har sminkat av er med avsminkningsfett och sen går och tvättar er med tvål och vatten, när ni har torkat er då, gör det en gång till. Ta tvålen en gång till och skölj. Ni kommer att märka att ni kommer att få smink på handuken andra gången också.“ A och o inom teater är att man gör rent. Det där tog jag till mig och gör fortfarande.

Använder ni några särskilda produkter?

Christer Lindarw: Jag har använt Cliniques rengöringsmilk i många år.

Lars-Åke Wilhelmsson: Jag har en Kanebo-trasa som är mjuk och skön som en tvättsvamp. Den fyller jag med avsminkningstvätt och gnider. Sen går jag ganska direkt in i duschen, när jag fortfarande är svettig. Jag tror att porerna öppnas då. Sen är jag lite dålig på att smörja in mig på med en nattkräm på kvällen. Jag har köpt såna, men jag använder dem inte. Det är det enda jag är lite slarvig med, jag är jättenoga med rengöringen.

Är ni fåfänga?

Christer Lindarw: Det är man väl.

Lars-Åke Wilhemsson: Jag brukar säga så här: jag vill vara hel och ren. Man vill ju ändå vara lite fin. Jag känner mig inte så vacker privat, inte som den snygga killen på stan direkt. Men Christer, han har ju fått priser…

Christer Lindarw: Inte som kille, inte. Det är den vanligaste kommentaren man har fått genom åren: ”Gud vad du är snygg…som tjej.” Det är ju jättesmickrande och det är klart att de menar det snällt, men ibland kan man ju känna, “Synd att jag ser så jävlig ut privat då“.

Lars-Åke Wilhelmsson: Det har jag till och med hört om mig, när jag jobbar med äldre, på Birka bland annat. När de ser mig säger de, “Men Gud, Lars-Åke, du var ju så snygg nyss som Babsan“. Det är ungefär som att säga, ”Gud vad ful du är nu”. Det är ju skittrist att höra. Då har man lust att säga, “Men du då, du är ju aldrig snygg, du gamla kärring“.


Av: Malin Lundblad och Elina Hasslund
[color=#000000″>Bilderna från showen är tagna av fotograf Peter Knutson 

Christer och Lars-Åke – utan styling och peruker...

Christer och Lars-Åke – utan styling och peruker…

I showen

I showen ”After Dark” är de desto glammigare.

Christer Lindarw i full makeup.

Christer Lindarw i full makeup.

En dryg timme tar det att uppnå den rätta looken.

En dryg timme tar det att uppnå den rätta looken.

Christer hämtar sminkinspiration från modemagasin.

Christer hämtar sminkinspiration från modemagasin.

”After Dark”-showen framförs på Tyrol i Stockholm till och med 21 november.

Efter det åker showen vidare till Örebro, Norrköping, Halmstad, Helsingborg, Malmö och Lund.

Efter det åker showen vidare till Örebro, Norrköping, Halmstad, Helsingborg, Malmö och Lund.

I killarnas loge finns mycket smink.

I killarnas loge finns mycket smink.

Det krävs en hel del jobb för att uppnå rätt look.

Det krävs en hel del jobb för att uppnå rätt look.

Babsans härliga rosa peruker.

Babsans härliga rosa peruker.

Showen innehåller otaliga klädombyten.

Showen innehåller otaliga klädombyten.

De glittriga damerna rockar loss.

De glittriga damerna rockar loss.

Vilket radarpar!

Vilket radarpar!

Hörde jag

Hörde jag ”bingo”?

Här ser vi Lars-Åke Wilhelmssons parodi på Malena Ernman.

Här ser vi Lars-Åke Wilhelmssons parodi på Malena Ernman.

”Caroline af Ugglas” verkar inte njuta av operasången.

Snart hamnar de i en rejäl fajt...

Snart hamnar de i en rejäl fajt…

”Det känns roligt att få stå där bredvid 'Sveriges vackraste kvinna' och få känna sig lite tjusigare mot vad Christer är just där”, säger Lars-Åke.

Ett kungligt sammanträde...

Ett kungligt sammanträde…

Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel.

Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel.

Kungen och drottningen verkar inte överförtjusta när det trolovade paret hoppar i säng...

Kungen och drottningen verkar inte överförtjusta när det trolovade paret hoppar i säng…

[email protected]

2009-10-21 12:34:00

Publicerad: 21 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp