Så påverkas män av tidigt håravfall

Håravfall är något som ofta sker naturligt när män blir äldre, men som har blivit allt vanligare hos unga män. Det kan orsakas av stress, en traumatisk upplevelse, av problem med immunsystemet, men även av kost och medicin. Vanliga symptom kan vara kala fläckar på huvudet, synlig hårbotten, glest hår och högt hårfäste.

Den genetiska faktorn är också avgörande när det kommer till manligt håravfall. Men oavsett om håravfall är orsakat av ålder eller gener har det en direkt påverkan på beteenden, attityder och förväntningar i livet. Åkomman leder ofta till dåligt självförtroende hos män och en stor anledning till detta är att man är rädd för att inte leva upp till omvärldens förväntningar. En tysk undersökning visade till exempel att personalchefer föredrog män med mer hår än de med mindre.

Olika personer reagerar och agerar olika på håravfall. Vissa väljer ibland att fokusera på sin fysik för att dra mindre fokus åt den tunna hjässan, medan andra vägrar att acceptera tunnhårigheten. Det finns idag en rad olika behandlingar som kan hindra, stoppa eller dölja håravfall. Bland dessa finns en rad hjälpande produkter, men även medicinska och kirurgiska behandlingar kan tillämpas.

Kliniken New Hair Clinic har tagit fram ett verktyg, Balding Consequence Scale (BCS), i vilken mäns negativa effekter av håravfall mäts på en skala från 1 -8, där 8 är värst. Utifrån denna kan män se hur mycket de påverkats av sitt håravfall och sedan bestämma om åtgärder är nödvändiga. Om du känner dig manad att fylla ut de kala fläckarna har du många valmöjligheter.

Här är några metoder:
1. FUE-metoden passar dig som vill sänka hårfästet eller fylla ut tomma ytor med hårsäckar. Ingreppet börjar med att ett område i bakhuvudet rakas. Under bedövning plockar vävnadstekniker sedan ut hårsäcksgrupper som placeras i en näringslösning innan de påbörjar placeringen av transplantaten. Kirurgen gör sedan snitten där transplantaten placeras och det färdiga resultatet ser du sedan cirka tolv månader efter ingreppet.

2. Strip-metoden innebär att en hudremsa i nacken skärs ut för att sedan skäras i mindre bitar. Sedan placeras hårsäckarna från denna yta på ett område med glesare hårstrån. Detta är ett större ingrepp än FUE-metoden, men kostar mindre.

3. Hårlaserbehandlingen kan bromsa håravfall betydligt. Behandlingen tar cirka 20 minuter och utförs ungefär en gång per vecka under det första behandlingsåret. Effekten av metoden har debatterats och ofta har man kommit fram till att den fungerar bäst som bromsmetod.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 3 november 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp