5 sanningar om HPV

improveme.se

HPV, humant papillomvirus, är en sexuellt överförd smitta som i värsta fall kan ge dig cancer. Men missförstånden kring HPV är många. Här reder vi ut några av begreppen.

Sanning 1: Det finns drygt 100 typer av HPV
HPV är inte bara ett virus, utan ett hundratal. Ungefär 60 procent av HPV-formerna orsakar hand- och fotvårtor. De resterande 40 procenten drabbar slemhinnorna i underlivet. Vissa typer kan ge upphov till könsvårtor, så kallad kondylom, och andra kan orsaka cellförändringar som i värsta fall utvecklas till livmoderhalscancer. Det finns ungefär 15 sorters HPV-typer som klassas som högrisktyper.

Sanning 2: Det smittar via slemhinnekontakt
De typer av HPV som drabbar det genitala området överförs vid kontakt mellan slemhinna och könsorgan, det vill säga oftast vid samlag. Kondom minskar risken att drabbas, men är inte helt säkert, då kondomen inte täcker alla slemhinnor. Du kan med andra ord smittas via huden runt könsorganet.

Sanning 3: Du kan ha det utan att veta om det
Du kan bära på viruset utan att känna till det, eftersom många aldrig får några symptom. I andra fall uppträder symptomen flera månader eller till och med år efter att du blivit smittad. I de flesta fall läker HPV ut av sig självt, men när det inte gör det kan det orsaka stora problem.

Sanning 4: Cellprovet är livsviktigt
Skjut inte upp besöket när du kallas till cellprovtagning. Screening för livmoderhalscancer ökar chansen för överlevnad med 30 procent, skrivit medicintidskriften The Lancet. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre chanser har du.

Sanning 4: Du kan vaccinera dig
Vaccinet Gardasil ger ett hundraprocentigt skydd mot de två typer av HPV som orsakar ungefär 70 procent av all livmoderhalscancer. Det skyddar även mot de två virussorter som ligger bakom 90 procent av kondylomfallen.

Bildspel: 5 sanningar om HPV

Bildspel: 5 sanningar om HPV

malin.lundblad@improveme.se

2011-08-30 10:19:00

Publicerad: 30 augusti 2011

Sminka dig yngre

Här är de smarta tipsen