Klamydia: Bättre koll

improveme.se

Visste du att klamydia kan leda till sterilitet? Många känner inte till riskerna med sjukdomen, men med vår guide blir du säker i sängen.

Det som gör klamydia till en av de farligaste sjukdomarna är att det är svårt att veta om man har det. Ofta finns det inga symptom som indikerar att någon är drabbad, därför är det svårt att veta om man är smittad.

Bakterien kan överföras via antingen analt, vaginalt eller oralt sex, till och med via ögonen. Om någon rör vätskan som bakterierna finns i och sedan kliar sig i ögonen är smittning möjligt via denna väg. Nu ska du inte få panik över allt du rör vid, det är bara via direktkontakt (person till person) som det överförs. Det går alltså inte få klamydia från en handduk, dörrhandtag eller liknande.

Hur vet en kvinna att hon har klamydia?
Som vi skrev tidigare finns det oftast inga symptom som indikerar att man har sjukdomen. Just på grund av detta är det viktigt att besöka en doktor minst en gång om året, eller vid fler tillfällen om man är sexuellt aktiv. I vissa fall kan det hända att symptom visar sig, exempelvis att det svider när vid urinering eller att annorlunda flytningar uppstår. I vissa fall känner tjejer av värk i nedre buken, smärta under samlag eller att det blöder trots att de inte har mens.

Hur vet en man att han har klamydia?
Precis som med tjejer är det svårt för en kille att upptäcka sjukdomen om han inte testar sig, och bör därför gå till en doktor årligen. Vissa killar kan känna klåda eller sveda runt penisen och (väldigt sällan) svullna testiklar.

Skulle symptom visa sig dyker de oftast upp en till tre veckor efter smittning.

Vad kan hända?
Om klamydia inte behandlas kan flera påföljer uppstå för båda könen, men rent specifikt sker det så här:

Tjejer
– Svullnad och ömhet i livmoderhalsen
– Infektioner i livmoder, äggstockar och/eller äggledare
– Infertilitet (som följd av punkten ovan)

Killar
– Urinvägsinfektion
– Infektion i bitestiklar (som hjälper till transportera sperma)
– Sterilitet (som följd av punkten ovan)
 
Gravida personer bör vara extra vaksamma då sjukdomen kan överföras
till spädbarnet under förlossningen. Det här kan sedan orsaka
lunginflammation och ögoninfektion som i sin tur kan vara livshotande.

Åtgärder
Är man osäker på om klamydia har drabbat en, bör en sak göras -klamydiatest. Det kan aldrig göras för många gånger. Gå till en ungdomsmottagning (upp till 23 år), gynekolog eller doktor som kan undersöka om något är fel.
Inte sällan testas personen via urin som man kissar ut i en kopp, ibland också via sekretprover från vagina/urinrör eller ändtarm. Detta lämnas sedan in för analys. Alla diagnoser meddelas konfidentiellt till patienten och om du vill få samtal från din läkare, även om du inte är smittad, kan man få välja själv.

Personer som är 15 år eller äldre kan även kostnadsfritt beställa hem ett klamydiatest om det känns tryggare att testa sig hemma, eller köpa ett för 300 kronor på Apoteket.

Om det nu skulle hända att du är smittad med klamydia skriver doktorn ut antibiotika som botar sjukdomen drygt en vecka efter påbörjad kur. Alla du har varit sexuellt aktiv med senast du testade dig måste också komma in för kontroll, då någon/några av dessa också kan vara i riskzonen. Vill du vara anonym kan läkaren kontakta dessa personer åt dig.

Men hur kan man egentligen undvika detta? Svaret är enkelt: kondom. Kondomen är det enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar.

Och kom ihåg -det är bättre att förhindra klamydia än att behandla det.

Bildspel: Klamydia: Bättre koll

Bildspel: Klamydia: Bättre koll

[email protected]

2012-01-11 14:50:00

Publicerad: 11 januari 2012

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip