Oral HPV farligt för män

improveme.se

Vi har tidigare skrivit om riskerna med HPV och hur viktigt det är att tjejer vaccinerar sig. Men det kan även vara farligt för killar. Oral HPV smittar värre än man tror.

HPV är ett farligt virus som kan leda till livmoderhalscancer, och därför kan bara tjejer smittas av detta. Som tur är finns det vaccin, men det betyder inte att det drabbade antalet minskar så mycket som man tror.

Vill du veta mer om HPV? Läs denna artikel först.

Detta rör sig dock om gential HPV, men det finns även något som kallas oral HPV. Forskare från Ohio State University var nyfikna på denna typ av HPV, så de samlade in DNA-prover från munnarna av 5 579 personer i åldrarna 14 till 69. Resultaten: sju procent av gruppen visade sig vara smittade av sjukdomen och infektionsrisken visade sig vara tio procent högre hos män.

Anledningen till att även män ligger i riskzonen är för att oral HPV har en koppling till huvud- hals- och strupcancer, och infektionsrisken för dessa har tredubblats i USA under de senaste åtta åren. Dessutom var dessa samband fem gånger vanligare hos män än kvinnor, hävdar cancerspecialisten Maura Gillison.

Men nu bör man inte förhasta sig. Den allra värsta typen av oral HPV drabbar bara 1 procent av USA:s befolkning och 1,6 procent av männen. Skulle det hända att man ändå drabbas av detta är risken för att utveckla cancer relativt liten.

Det är emellertid inte helt säkert hur detta smittas eller hur man kan vara fullt skyddad. Undersökningen visade dock att infektionsrisken ökade med 20 procent hos de som hade haft sex med fler 20 personer, medan de som var oskulder hamnade på nästan noll. Därmed är kondom än så länge det säkraste alternativet.

Bildspel: Oral HPV farligt för män

Bildspel: Oral HPV farligt för män

[email protected]

2012-02-13 11:33:00

Publicerad: 13 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp