Bättre koll på herpes

improveme.se

Upp till 70 procent – så många svenskar har herpes. Sjukdomen kan orsaka hjärnhinneinflammation utan behandling, men med vår guide lär dig det viktigaste om sjukdomen och hur du håller dig säker.

Klamydia, AIDS och kondylom -det finns många könssjukdomar där ute, men det är inte lätt att hålla reda på alla. Som exempelvis herpes. Många vet inte att det är den näst vanligaste könssjukdomen i Sverige, något som bör upplysas.

Herpes finns i två former: könsherpes och munherpes. 50 till 70 procent av Sveriges befolkning har någon gång haft viruset, vilket betyder att sjukdomen är mycket vanlig i landet. Problemet är att inte alla känner till vad det är, vilka risker det finns eller hur man ser att man är drabbad.

Oavsett om du är sexuellt aktiv, eller förälder till någon som är det, kan det vara bra att veta vad herpes är för något. Vi ger dig en bättre koll på sjukdomen.

Vad kan hända?
Precis som AIDS går inte sjukdomen att bota, och precis som med klamydia visas oftast inga symptom. Så fort man får herpes finns viruset kvar i kroppen under hela livet. Vissa får återfall, främst när immunförsvaret är sänkt (vid exempelvis förkylning eller mens), medan andra inte får några fler utbrott efter det första.

Om ingen behandling görs kan herpes orsaka hjärnhinneinflammation, men tidig behandling minskar risken för detta.

Vilka är symptomen?
Eftersom det oftast inte visas några symptom är det svårt att upptäcka sjukdomen, men om det dyker upp så har herpesutslag dessa kännetecken:

Små blåsor på rodnad botten
Kliar och svider vid blåsorna
Blåsorna går snabbt sönder och läker utan ärr
Utslagen syns runt munnen och/eller könsorganet

Trots att man inte har några av dessa symptom så är det ändå väldigt lätt att sprida det vidare till andra. Är man osäker finns det ingen tvekan om att man ska testa sig -och alltid använda kondom.

Hur blir man smittad?

Ingen kondom innebär att man är fullt utsatt för alla typer av könssjukdomar. Men undantaget här är att herpes även kan smittas oralt, och därmed föras över via kyssar från de som har munherpes.

Hur går en undersökning till?
Oftast kan läkarna fastställa en diagnos redan efter att de har sett utslagen, men för säkerhets skull så kan även provtagning göras antingen direkt från blåsan eller via blod.

Vi kan dock inte understryka nog vad som är bästa lösningen för att slippa herpes: kondom.

Bildspel: Bättre koll på herpes

Bildspel: Bättre koll på herpes

[email protected]

2012-03-26 14:36:00

Publicerad: 26 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp