Orgasmen i hjärnan

improveme.se

Orgasm – ett kort ord på fem bokstäver som kan väcka så många känslor. Men vad händer egentligen när man "kommer"? Vi ger dig en inblick i orgasmens olika steg.

För att ta reda på vetskapen bakom en orgasm lät forskare kvinnor onanera samtidigt som deras hjärnor scannades i en MRI-maskin. Här är vad de fick reda på:

Första beröring
Hjärnans genitala känselsystem börjar tändas på en gång.

– Vi upptäckte att klitoris, vaginan och livmoderhalsen stimulerar olika delar av hjärnbarken, säger neurologipsykologen Barry R. Komisaruk.

Han säger också att eftersom varje del av hjärnbarken producerar en orgasm självständigt, så kan stimulering av flera delar samtidigt kan leda till intensivare och mer njutbara orgasmer.

Uppbyggande

Fortsatt stimulering smeker hippocampus, en område i hjärnan som kan trigga intensiva minnen. Även amygdalen aktiveras, som utlöser starka känslor. Forskare är emellertid ganska osäkra på vilka typer av känslor man upplever, men troligtvis är de positiva.

Innan orgasm
I början av orgasmen triggar lillhjärnan spänningar i låren, rumpan och magen, medan främre delen av hjärnbarken aktiveras och börjar spela upp fler sexuella fantasier. Den insulära loben och något som kallas ”anterior cingulate cortex” aktiveras. Dessa områden hämmar smärta och frigör istället det motsatta: njutning.

Under orgasm
Hypotalamus, som sköter bland annat blodtryck och kroppstemperatur, frigör hormonet oxytocin som spänner livmodern och skapar orgasmen. Precis som man kan uppleva glädje under ett träningspass så sker samma sak när man “kommer“, det vill säga att dopamin strömmas till hjärnans belöningscentrum och man mår ännu bättre.

Efter orgasm
Hjärnan kyls ned och kroppen blir lugnare. Det kan också hända att man känner sig extra trött eftersom orgasmen tömmer musklerna på energiproducerande ämnen.

Bildspel: Orgasmen i hjärnan

Bildspel: Orgasmen i hjärnan

[email protected]

2012-07-06 09:19:00

Publicerad: 6 juli 2012

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip