Dåligt med för mycket av det goda

improveme.se

Morgonen, lunchen och kvällen. Att njuta av samma sak för ofta är inte alltid bra – oavsett om det är mat eller sex.

Den som väntar på något gott (eller skönt) väntar aldrig för länge. Studier visar att för mycket av det goda kan vara dåligt.

Forskare från universitet i Pittsburgh och New York rekryterade några frivilliga till att utföra en rad experiment, exempelvis äta godis eller spela tv-spel. I varje experiment fick vissa deltagare äta eller spela så ofta de ville, medan några andra endast fick göra det vid vissa tillfällen.

Totalt sett så utförde de förstnämnda aktiviteten nästan dubbelt så många gånger som de sistnämnda. Studien visar också att de kände 40 procent mindre njutning än sina motparter, trots att alla spelade eller åt ungefär samma mängd.

– Ju långsammare du konsumerar något, desto långsammare blir du mätt, säger studiens upphovsman Jeff Galak.

Galak, som också är professor på universitetet Carnegie Mellon i Pittsburgh, säger att det beror på naturliga hjärnmekanismer som kallas ”spontana återhämtningar”.

– Ju fler pauser du ger dig själv, desto mer tid har dina känslor av tillfredställelse att återhämta sig, och du njuter mer av det nästa gång, säger han.

-Om du lyssnar på samma låt en gång i veckan så tar det lång tid innan den blir uttjatad. Skulle du däremot lyssna på samma låt en gång i timmen så tröttnar du ganska snart, och samma sak gäller mat, TV-tittande eller sex.

Bildspel: Dåligt med för mycket av det goda

Bildspel: Dåligt med för mycket av det goda

kevin.krooks@improveme.se

2012-08-21 10:11:00

Publicerad: 21 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige