Könssjukdomen som leder till cancer

improveme.se

Du kan vara på väg att få prostatacancer – utan att veta om det. En vanlig, men relativt okänd, könssjukdom kan nämligen ligga i ditt system utan din vetskap.

Tro det eller ej -men du kan ha en könssjukdom i ditt system. Trikomonaskolpit, en könssjukdom orsakat av parasiten “trichomonas vaginalis“. Männen ligger främst i riskzonen eftersom de inte får några symptom, vilket gör dem till nyckelroller i smittspridningen.

Det är dock inte det värsta. En ny undersökning i journalen PLoS Pathogens visar att sjukdomen kan höja risken för att utveckla prostatacancer.

Symptom
Ungefär hälften av drabbade kvinnor får symptom i form av vaginala inflammationer, klåda och gröna, gula eller vita illaluktande flytningar. Hos männen visas ofta inga symptom, men i enstaka fall så kan det komma i form av en brännande känsla när man kissar eller får utlösning.

Behandling
– Trikomonaskolpit kan endast upptäckas via urinröret med hjälp av en bomullstopps för att studera bakteriekulturen, säger John Alderete, lärare på Washington State Universitys School of Molecular Biosciences.

Om du är drabbad så skriver läkaren ut antibiotika.

Prostatacancer och trikomonaskolpit
Innan forskarna upptäckte sambandet så undersökte de främst de vanligare sjukdomarna.

– De hade redan undersökt ifall det fanns ett samband i andra sjukdomar, exempelvis klamydia, gonorré, HIV, HPV och herpes, säger Alderete.

När de däremot studerade trikomonaskolpit så upptäckte de att infekterade män hade 40 procent större risk för att få prostatacancer, enligt en undersökning i Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

Alderete och hans kollegor tror att trikimonaskolpit bidrar till prostatacancer via inflammationer, alternativt att det sätter igång en kedjereaktion som slutligen leder till sjukdomen.

– I kroppen finns det proteiner som kallas cytokiner, och de är en del av immunsystemet, säger Alderete.

Så här funkar det:
Så fort en könssjukdom kommer in i systemet och attackerar cellerna, så säger parasiten åt cellerna att försvara sig. De hamnar då i försvarsläge och tar in nya celler som skapar nya proteiner. Den här reaktionen gör att proteinerna skadar varandra, vilket i slutändan leder till prostatacancer.

Bildspel: Könssjukdomen som leder till cancer

Bildspel: Könssjukdomen som leder till cancer

kevin.krooks@improveme.se

2012-09-26 13:10:00

Publicerad: 26 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige