Världens bästa preventivmedel är här

improveme.se

En livslängd på ett decennium utan några biverkningar. Ett revolutionerande preventivmedel kan snart finnas på marknaden – för män.

Vi har tidigare skrivit om potentiella preventivmedel för män, det vill säga alternativ till kondom. Sanningen är att det faktiskt redan existerar -och är 100 procent effektivt.

Proceduren kallas ”Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance”, eller RISUG. För att vara helt fungerande och inte påverka sexlusten eller hälsan så är proceduren ganska enkel, och kan i stora drag beskrivas i fyra steg.

1. En läkare applicerar lokal bedövning på pungen.
2. Ett litet hål görs vid pungens rot.
3. Sädesledaren tas ut, en polymergel injiceras, sädesledaren sätts in igen.
4. Samma metod upprepas på andra pungkulan.

Hela ingreppet tar ungefär en kvart, sen är patienten klar och efter tre dagar börjar preventivmedlet att verka.

Vad som injiceras är två relativt vanliga kemikalier i vetenskapsvärlden: styren-maleinsyraanhydrid och dimetylsulfoxid. Dessa skapar ett lager som successivt blir tjockare under de kommande tre dygnen.

Det kan tyckas låta obehagligt, men faktum är att sperman kan rinna fritt under ”blockaden” som polymerna bildar. Spermierna tappar sin reproduktiva funktion tack vare ämnets magnetiska effekt, som ”drar isär” och förstör dem.

Ingen uppskattar att få en nål i juvelerna, så hur länge är preventivmedlet effektivt innan man måste göra om det? Till skillnad från p-stavar som varar i tre år, eller p-piller som har en rad negativa biverkningar, så håller RISUG i tio år. Dessutom kan man få tillbaka sin fertilitet genom att helt enkelt spola bort polymerna med en injektion av bakpulver och vatten.

Om nu en sådan här revolutionerande metod verkligen fungerar -varför finns det inte på marknaden i större utsträckning? Det krävs fler undersökningar och mer forskning. Än så länge har bara avancerade kliniska tester gjorts i Indien, där vissa patienter har använt det i 15 år, och fler ska göras i andra länder med start detta år. I de pågående tester som har gjorts på kaniner så har effekten redan hållit sig i fyra månader.

Det är en ny, uppgraderad version av RISUG som prövas: Vasalgel. Utöver deras mål att ha det tillgängligt på marknaden till 2015 så inkluderar det också ”tillgänglighet och prisöverkomlighet för alla”, som de skriver på sin Facebook-sida. Troligtvis innebär detta att det inte kommer vara allt för dyrt -speciellt med tanke på att effekten håller i tio år.

Bildspel: Världens bästa preventivmedel är här

Bildspel: Världens bästa preventivmedel är här

[email protected]

2013-01-23 12:30:00

Publicerad: 23 januari 2013

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip