10 knep för en hälsosam relation

improveme.se

Ett bra sexliv är inte (bara) nyckeln till ett hälsosamt förhållande. Det krävs en del seriös kommunikation också. Här är 10 tips för hur du uppnår en lång – och lycklig – relation.

Tipsen är hämtade från sexteraputen Sari Cooper.  

Uttryck dig
En av de viktigaste sakerna i en relation är att kunna uttrycka sina känslor för sin partner, enligt Sari Cooper. Att bekräfta sin partner genom att säga ”jag förstår vad du menar” är också viktigt. Men det är inte samma sak som att säga ”jag håller med”. Det betyder med andra ord att ni ska lyssna på varandra, men ni behöver inte vara överens om allt bara för att behålla husfriden.

Planera in kvalitetstid tillsammans
Ju längre ni kommer i relationen -flyttar ihop, får barn -desto viktigare kommer det bli att planera tid för bara er två. I en stressfylld vardag med en massa måsten glömmer vi lätt bort att ta hand om varandra och ge närhet. Planera in en romantisk middag eller åk på en spahelg då och då.
 
Bråka på grund av en (specifik) orsak
Vid ett gräl dyker ofta flera småsaker upp och växer till ett berg av klagomål kring disken, svärföräldrar och annat. Att bråka om flera saker samtidigt är allt för överväldigande att hantera. Håll er till en sak i taget.

Introducera nya upplevelser
Oavsett om det är en ny sexställning i er vanliga rutin, en danskurs eller en drömresa till Bahamas så se till att kontinuerligt introducera nya upplevelser i er relation. Det får er att växa tillsammans och utmana er själva.

Visa uppskattning
Alla älskar en egoboost. Berätta vilken fin kväll din partner har planerat för er så att din älskling inte känner att du tar henne eller honom för given. Chanserna ökar då dessutom att du får uppleva en liknande kväll igen!

Skapa ett kontrakt

Många par har ett ickeverbalt uppsatt kontrakt baserat på vanor, utan att man gjort en medveten ansträngning för att komma överens om vem som gör vad. Du kanske är bäst på att laga mat, men vill att din partner ett par gånger i veckan ska stå för matlagningen? Se till era individuella styrkor och var beredda att kompromissa ibland.

Fråga om det är okej att diskutera
Om du har gått och funderat på någonting som rör din relation så fråga din partner om det är okej att ni diskutera det innan du startar en monolog.

Var spontan
Minns du hur roligt och spännande det var när ni fortfarande höll på att lära känna varandra? Håll kvar lite av magin även när ni varit tillsammans en längre period genom att vara kreativ och överraska varandra.

Lär dig hur du fungerar i relationen
Att växa och förändras till det bättre som människa kommer göra ditt förhållande mer hälsosamt. I en relation lär du dig inte bara mer om din partner, utan även hur du fungerar och i en relationen och reagerar på det som din älskling säger och gör.

Ge inte upp dina vänner
Även om du bör kunna dela allt med din partner kan det ibland vara skönare att diskutera med en vän. Män och kvinnor har en tendens att fungera lite olika, och ibland kanske dina vänner förstår dig bättre.

Bildspel: 10 knep för en hälsosam relation

Bildspel: 10 knep för en hälsosam relation

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-05-07 12:07:00


Text:
Publicerad: 7 maj, 2013