Ungas syn på sex & kondomer

improveme.se

Unga svenskars sexvanor kännetecknas av en liberal syn på tillfällig sex. Åtminstone om man ska se till en studie utförd av Folkhälsomyndigheten. Att unga idag har flera sexuella partners kanske inte är kommer som en chock, men däremot är kondomanvändning inte alltid lika självklart.

Studien kallas Ungdomsbarometern och har genomförts årligen sedan 1991. Rapportens syfte är att generera info om vad ungdomar tycker och tänker i vissa specifika ämnen. Delen ”Ungdomar och sexualitet” avslöjar bland annat att unga idag inte alltid ser till att skydda sig när de har sex.

När 4151 killar och tjejer i åldrarna 15-24 tillfrågades om deras sexvanor sa 81 % att de använt skydd (av någon sort) vid senaste samlaget. Även om en del av dessa kan ha varit i en fast relation uppgav bara 54 % att de ”alltid använder kondom med en tillfällig partner”.

På frågan om vem man haft sex med senast, uppgav 31 % att de haft sex med en ”kk” eller ett ”one-night-stand”.

Många tycker givetvis att det kan vara skönare att ha sex utan kondom, men när det väl hettar till, verkar alltså majoriteten se till att skydda sig ändå. Av de som svarat att de inte använt kondom sist de hade sex, uppgav 25 % att anledningen var just ”att det är skönare utan”.

En del av rapporten visar också att unga idag anser att sexualundervisningen i skolan är bristfällig. Endast 42 % uppgav att de tyckte sexualkunskapen ökade deras kunskaper om ”säkrare sex” och 40% om ”oönskad graviditet”. Av de tillfrågade personerna var det bara 35 % som tyckte skolan upplyst de om var de kan testa sig för könssjukdomar.

På frågan ”hur värderar du skolans sex och samlevnadsundervisning” uppgav blygsamma 3 % att den varit ”mycket bra” medan 20% klassade den som ”mycket dålig”.

Läs även artiklen “Svenska killars sexvanor“ här.

Bildspel: Ungas syn på sex & kondomer

Bildspel: Ungas syn på sex & kondomer

ricki.petrini@improveme.se

2015-02-04 09:23:00

Publicerad: 4 februari 2015

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på