Cannes fantastiska pärlor

Cannes förknippar många naturligtvis med den kända filmfestivalen i maj dit världens alla stjärnor kommer för att visa upp sig. Men även när skådisarna har dragit vidare finns fortfarande mycket annat att uppleva. Vi har besökt franska Rivieran och bjuder här på några heta tips…

Boulevard de la Croisette
Det är i särklass en av de mest fashionabla gatorna på den franska Rivieran. På den palmkantade Boulevard de la Croisette återfinns några av Rivierans mest eleganta hotell som lyxiga Majestic och Miramar. Den vackra husarkitekturen är värd att titta på under din promenad. Hotellet Carlton Cannes (bilden ovan) är exempelvis ett underbart exempel på den franska jugendarkitekturen, designat av Charles Dalmas. Förutom att spana in lyxhotellen kan besökarna även strosa omkring och ögonshoppa i alla exklusiva butiker. Prada, Chanel, Louis Vuitton, Gucci, här finns allt. I slutet av promenaden finns en småbåtshamn där piratskeppet Neptunus ligger. Båten byggdes som bakgrund till en äventyrsfilm men fungerar nu som en trevlig restaurang och bar.

cannes3

Le Suquet (Gamla stan)
Bara 10 minuter bort från promenaden återfinns den lugna och bilfria gamla stadsdelen som erbjuder smala gamla trappor, trevliga gårdar och intressanta historiska lämningar, såsom stadens gamla murar. I hjärtat av Le Suquet finns den gamla kyrkan Eglise du Suquet och Tour du Mont Chevalier, det gamla vakttornet som dominerar stadsbilden. Promenerar ni upp på berget så bjuds ni på en underbar panoramautsikt över stranden och hela viken. En av områdets största shoppinggator är Rue Meynadier. En annan dominerande affärsgata några kvarter bort i utkanten av Le Suquet är Rue d’Antibes där modebutikerna avlöser varandra.

cannes5

Restaurang La Cave
Om du vill äta traditionell fransk husmanskost med en elegant tvist är det här stället att gå till. Krogen är mycket enkel med gröna små dukar. Men maten slår det mesta vi har ätit i Frankrike. Konfitterad anka, kåldolmar och kalvnjure tillhör specialiteterna i köket på den här lilla mysiga restaurangen som ligger på en tvärgata och ett stenkast från promenaden. Under högsäsongen så bör du boka bord i alla fall några dagar innan besöket.

cannes7

La Malmasion
Är du konstintresserad måste du besöka Le Malmaison, som är ett museum från 1970 som ligger i det gamla Grand Hotel, byggt 1863. Här bjuds besökarna på en fantastisk samling av samtida konst. La Malmaison är årligen även värd för stora konstutställningar och visar regelbundet kända konstnärer som Matisse och Picasso, som ofta hittade sin inspiration från  Azur-kusten. Ett tips är att kolla på nätet vilken utställning som är aktuell.

cannes6

Eden Roc
Det här fashionabla lyxhotellet ute på Antibes utanför Cannes är verkligen värt ett besök. Här bor världsstjärnor som Leonardo DiCaprio under sina besök på filmfestivalen. Har du en plånbok modell större så bokar du in dig i en av de privata villorna med oslagbar utsikt över bukten. Är du något mer modest gällande dina utgifter kan du ändå ånjuta lyxen under en förmiddag genom att äta lunch på hotellets restaurang.  Det kostar visserligen en slant, men på köpet får du både utsikt och en promenad i parken till den slottsliknande huvudbyggnaden. Se till att boka bord i förväg.

Daniel Nyhlén
Publicerad: 23 augusti 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige