Marbella – festliv och avkoppling i ett

Marbella förknippar många med stans pulserande nattliv. Men Spaniens kanske glassigaste pärla bjuder på mer än så.

Många kommer till Marbella för att få en dos av ett kontinentalt uteliv. Tillsammans med Puerto Banus bildar duon ett utav de hetaste partyområdena i Spanien och är egentligen känt världen över. Till skillnad från Sverige så börjar man kvällen med en siesta och väntar att värmen ska övergå i en mera behaglig kvällsbris.

Ett råd för dig som besöker Marbella är att inte vara kvällstrött. I Spanien gör man allt lite senare. Planerar du att börja kvällen med en bit mat bokar du bord till ungefär klockan 22.00, sedan fortsätter kvällen med en drink för att sedan runt 01.00-02.00 övergå i dans på borden. Självklart väljer du helt själv hur du vill tillbringa din semester, men så här gör ”eliten”. Orten är för övrigt känd för att flera av världens största stjärnor väljer att tillbringa sin fritid där. Bland kändisarna finns Melanie Griffith och den svenska actionstjärnan Dolph Lundgren. Marbella var också hemorten för Sean Connery i många år, innan den gamle James Bond-skådisen ruttnade på de lokala politikerna och tog sitt pick och pack och flyttade till Bahamas.

Marbella är som sagt välkänt för sitt uteliv och ger en glimt in i en annan värld. En kväll kan beskrivas som en trestegsraket och börjar med en bit mat, sedan drinkar och till sist utgång för att dansa hela natten lång. Tillsammans med utelivet i Puerto Banus finns något för alla. I ”The Port” finns de absolut mest exklusiva klubbarna medan Marbella erbjuder ett lite mer annorlunda utbud.

marbella4

Det är olika atmosfär på varje nattklubb, vilket innebär att du i princip aldrig får det tråkigt. Bland klubbarna värt ett besök kan nämnas Seven, La Suite Club, Funky Buddah och superexklusiva Olivia Valere, som påminner mer om ett antikt ökenslott. Tänk på att inte vara för fritidsklädd. Gympaskor och shorts är exempelvis två anledningar till att bli nekad i dörren.

Marbella ligger i Andalusien och under lågsäsongen bor det bara omkring 150 000 invånare. Men under högsäsongen förändras orten drastiskt med två miljoner turister. Under flera år var Marbella belägrat av framför allt britter och ryssar som ockuperade orten under sommarmånaderna. I dag kommer besökarna från hela Europa och även mycket amerikaner har funnit vägen till Spaniens jetsetort.
– Vi reser runt i Europa under en månad och hörde att man absolut inte fick missa Marbella som våra vänner beskrev lite som Los Angeles Beverly Hills, berättar John Stewart, 24, som vi möter med några vänner i en bar.

marbella2

Men Marbella erbjuder inte bara partyliv och festliga kvällsaktiviteter. Den som älskar shopping får också sitt lystmäte tillfredsställt. Som besökare har du ett flertal möjligheter att njuta av varierad shopping. Utbudet av affärer sträcker sig från exklusiva boutiques till mer vardagliga cykelaffärer. Shoppar gör du antingen i stadskärnan eller i det stora shoppingcenteret La Canada. Befinner du dig i Puerto Banus finns även där goda möjligheter till trevlig shopping. Marbellas stora shoppingområde är koncentrerat runt de två huvudgatorna, Avenida Ricardo Soriano och Avenida Ramon y Cajal. På dessa gator finns många utav de större modebutikerna samt varumärkesbutikerna. Söker du mer traditionella och lokala butiker beger du dig mot de gamla delarna av staden där hantverks- och presentbutiker trängs med konstgallerior.

marbella3

Vill man bredda sin semester med lite utflykter finns det mycket att välja på. En uppskattad tur är till engelska Gibraltar där man bland annat kan se de berömda berberaporna som är ungefär 230 stycken. På Gibraltars museum kan man också hitta det bäst bevarade arabiska badhuset i Europa. Här kan du även titta upp mot stjärnformade takfönster och beskåda romerska, visigotiska och moriska kolonner. Glöm inte at ta med passet då det ofta kontrolleras.

Om man till sist vill ha lite skön avkoppling på en strand så är Marbella också en perfekt destination. Längs den 27 kilometer långa kuststräckan kan man hitta 23 stränder där exempelvis Bounty Beach, Playa de Alicante och Nikki Beach är populära. På stränderna finns alltid mat och dryck så planera gärna in er lunch i solstolen.

Daniel Nyhlén
Publicerad: 2 augusti 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige