Medelhavsvillan där du känner dig hemma

Korsika är inte det vanligaste turistmålet för oss svenskar. Men den natursköna ön i västra Medelhavet är väl värt ett besök. Flygen går till huvudorten Ajaccio där vi också inleder vår vistelse på det fyrstjärniga Hôtel Demeure Les Mouettes. Det visar sig bli en riktig fullträff då hotellet tillhör Korsikas bästa och mest välkända i premiumklassen.

Med utsikt över den vackra Ajaccio-bukten har den familjeägda fastigheten en anrik historia som hotell sedan 1954. Och det är inte svårt att förstå varför 40 % av besökarna återvänder år efter år. Ägaren och managern Jean-Baptiste Pieri är en färgstark man som inledde sin karriär i New Yorks finansbransch, innan han till slut återvände till hemön.
– Två skilda världar, men jag valde helt rätt!

korsika_pool

Familjen har sedan länge ägt Hôtel Demeure Castel Brando på norra Korsika, så när Jean-Baptiste fick möjligheten att ta över den vackra strandvillan i Ajaccio, som vid tiden blott var ett minne av sin tidigare prakt, investerade han och köpte fastigheten.
– Det var en dröm som slog in. Nu renoverar vi löpande hotellet under lågsäsongen för att hela tiden förfina det ytterligare, berättar han och visar stolt upp hotellets egen köksträdgård där de bland annat odlar egna små tomater.

rum_korsika

Ägarna har förfinat Les Mouettes med en alldeles speciell fingertoppskänsla. Inspirationen är hämtad från nyklassicismen och rummen i den till stilen italienska havsvillan inredda i ljusa behagliga färger. Sviterna är extra trevliga med stora terrasser som vätter ut mot det blåa havet. Perfekt för svalkande rosévin under de varma kvällarna.

terass_korsika

Trots den snygga inramningen med alla tänkbara bekvämligheter är det något annat vi fastnar för; den enkla och avslappnade känslan i kombination med en mycket personlig service. När vi exempelvis saknar en mobilladdare erbjuder sig personalen att åka iväg att köpa en på studs. Les Mouettes känns mer som ett privat hem där gästerna med ett påtagligt lugn strosar omkring med badkläder och morgonrockar vid terrassen. Stressfaktorn är noll. Dock ska badkläder inte användas inomhus, det har hotellet markant bestämt. Jo, lite ordning och reda ska det också vara – det är korsikanerna noga med. 

strand2

Dagarna går snabbt. Den som inte väljer att njuta av värmen vid den vackra poolen med havsvatten, eller den svalkande jacuzzin, kan istället pusta ut i en av solstolarna på den privata sandstranden en trappa ner vid havet. Här tillbringas lätt en dag och vill man ha service nere vid beachen hissar du helt enkelt upp en flagga som signalerar; drinkdags!

Vill ni njuta av middag en kväll serverar köket en rad välsmakande men enkla rätter. Den korsikanska ost och charkbrickan ”Le Spuntinu” är delikat och det rekommenderade vinet, också det från Korsika såklart, perfekt. Utsikten över vattnet den här kvällen slår det mesta vi har sett och det var bara ett romantiskt sällskap som saknades för att göra kvällen komplett.

mat_lesmouettes

Ett avbrott från det totala lugnet görs i den myllrande hamnstaden Ajaccio, en fem minuters biltripp bort. Napoleons födelsestad är speciell. Statyer över öns store son finns överallt och vill man botanisera lite mer är är hans födelsehem Maison Bonaparte ett intressant museum att besöka.

napoleon_korsika

På Korsika är man mäkta stolt över den franske kejsaren som till slut mötte sin öde mot britterna vid Waterloo 1815.  Det märks överallt och så även när vi kommer tillbaka till hotellet. Wifi-lösenordet stavas inte helt förvånande: ”Napoleon”.


Text: Daniel Nyhlén
Publicerad: 13 oktober, 2015