Här är vanligaste skönhetsmyterna

Det finns många olika riktlinjer inom skönhet och hudvård. Och det är svårt att veta vad som verkligen är sant. Här är nio skönhetsmyter som vi nu reder ut.

1. Att borsta håret ofta gör det glansigt
Att borsta håret innan läggdags hjälper till att distribuera naturliga oljor från hårbotten ut i längderna. Men att borsta håret flera gånger om dagen kommer bara leda till att hårstråna går av mer.

2. Dyra hudvårdsprodukter är bättre än billiga
Det finns bra och dåliga produkter inom alla prisklasser. Och den dyraste måste inte nödvändigtvis vara den bästa. Det handlar om att hitta produkter som passar för just din unika kemi.

3. Naturlig hudvård är bättre än syntetisk
För det första: vad klassas egentligen som en ”naturlig” hudvårdsprodukt? Det finns i dag många märken som säger sig vara 100 procent naturliga. Men bara för att de är organiska betyder de inte vara mer trovärdiga eller fungera bättre. Har du stora problem, med till exempel akne, kan medicinsk hudvård vara det bästa.

4. Vatten förhindrar att huden torkas ut
Att återfukta huden inifrån genom att dricka vatten är en sak. Men att vatten återfuktar även på utsidan är en stor myt. I själva verket torkar för mycket vatten på ansiktet ut huden. Oljor däremot har en förmåga att återfukta.

5. Rakning ger grövre hårstrån
En vanlig myt är att rakning gör att håret blir grövre och mörkare när det växer tillbaka. Men i själva verket är hårstrået bredast vid basen och det är vad du ser när det växer ut. Men rakning ändrar inte tjockleken på individuella hårstrån.

6. Endast torrisar bör använda fuktighetskräm
Att återfukta en redan fet hud verkar onödigt. Men faktum är att om du inte gör det kan den feta huden bli ännu fetare då den producerar olja för att fuktmätta huden. Använd en lätt gelbaserad produkt, avsedd för din hudtyp.

7. Korsade ben leder till åderbrock
Åderbrock är utvidgade vener och orsakas inte av korslagda ben. Blodkärlen som transporterar blodet tillbaka till hjärtat vidgas och orkar inte pumpa tillbaka det ordentligt. Det går att förebygga genom att röra på sig och inte stå stilla långa perioder. Vid lindriga bråck kan man prova att använda stödstrumpor.

8. Akne drabbar bara tonåringar
Tyvärr så försvinner inte aknebesvär nödvändigtvis då du fyllt 20. Och har du aldrig drabbas av finnar tidigare finns fortfarande en risk att de dyker upp i 30-årsåldern i form av så kallad vuxenakne. Det handlar inte om ålder, utan om hormoner och genetik.

9. Tandkräm är bra mot finnar

De flesta har nog testat att lägga sig med tandkräm på en finne. Mentolen som finns i tandkräm har en kylande effekt som kan lugna svullnaden och inflammationen, men andra ingredienser kan irritera huden. Använd särskilda akneprodukter i stället med till exempel salicylsyra eller glykolsyra.

Redaktionen
Publicerad: 14 februari 2021
Foto: Alamy

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på