Har du tappat håret?

Det finns olika anledningar till att man tappar hår. Oftast är det ärftligt och många märker av det redan som barn.

En del kvinnor börjar tappa håret i 20- årsåldern, andra är över 40. Enligt forskning drabbas alla kvinnor mellan 40-50 år av så kallat androgent håravfall. Vissa upplever att tofsen på huvudet blir allt tunnare, andra märker inget alls.

Eftersom håravfall är ärftligt bör man vara observant, ju tidigare behandling desto bättre. Än så länge finns det bara ett medicinskt medel för kvinnor. Lösningen heter Rogaine och skall appliceras i hårbotten två gånger om dagen för optimal effekt. Produkten fungerar likt en bromsmedecin, men kan även stoppa ett påbörjat avfall. Skillnaden märks tidigast efter 6-9 månader.

Andra orsaker till att man som kvinna tappar hår kan vara att man nyligen fått barn, eller att man fått en infektion av olika slag. Den typen av håravfall är temporär och håret brukar komma tillbaka inom ca 9 månader. Om håret börjar bli ovanligt tunt, eller om man får kala fläckar på huvudet bör man kontakta en husläkare.

Det finns även en hårsjukdom, Alopecia areata,
som gör att man tappar håret fläckvis, eller helt och hållet. I Sverige räknar man med att runt 100 000 människor är drabbade. Det är ännu inte helt känt vad som orsakar sjukdomen. Många upptäcker hårsjukdomen som en kal liten fläck på hjässan.

Alopecia totalis är när man förlorat allt hår på huvudet och drabbas man av Alopecia universalis har man förlorat allt hår på kroppen (ögonfransar, ögonbryn, håret under armarna och pubesbehåringen). Att förlora håret kan vara socialt traumatiskt, däremot är en viktig poäng att Alopeci areata inte är farligt på annat sätt än just hårbortfallet. Det finns ingen behandling mot sjukdomen än så länge.

#IMG2-R#Mer information om Alopeci: www.alopeci.se
Mer information om håravfall: www.rogaine.se

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, läkare:

Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Har du tappat håret?

Bildspel: Har du tappat håret?

Bildspel: Har du tappat håret?

Bildspel: Har du tappat håret?

[email protected]

2008-04-17 04:15:00

Publicerad: 17 april 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp