Ett snövitt leende

Vill du ha ett bländvitt smajl på nyårsfotona? Då kan det vara dags att bege sig till tandläkaren.

Så här års får emaljen utstå en hel del. Varje butik bjuder på glögg och det krävs tre koppar kaffe för att ens få upp ögonlocken de mörkaste morgnarna. Inte underligt att leendet plötsligt inte känns lika vitt och fräscht som vanligt.

Kaffet, teet, rödvinet – ja, till och med saffranet i lussebullarna -kan missfärga tänderna. Därför kan en tandblekning vara ett sätt att känna sig sig lite mer glamorös inför jul- och nyårsfesterna.

När det gäller något så viktigt som tänderna känns det tryggast att gå till en legitimerad tandläkare. Därför testar jag en BrilliantSmile-tandblekning hos Eva Hultén på Adam & Eva Specialistklinik på Sveavägen 35 i Stockholm.

Tandläkaren Eva Hultén har specialiserat sig på just tandblekning, och i hennes behandlingsrum är det ingen hård tandläkarstol, utan en mjuk spabehandlingfåtölj, som gäller. Vi inleder besöket med att bedöma färgen på mina tänder, som redan är ganska vit -men visst kan de bli ännu vitare!

#IMG2-L#Eva börjar sedan avlägsna tandsten och putsa bort den “hinna“ som tandkrämen, för att skydda mot syraangrepp, lämnar på tänderna. Sedan applicerar hon tandblekningsgelén som får verka på tänderna i 10 minuter medan jag ligger under ett plasmaljus. Proceduren upprepas sedan ytterligare två gånger, så att det sammanlagt blir tre gånger tio minuter med blekgel och plasmaljus.

Efteråt får jag under en minut skölja munnen med en fluorlösning, som jag även får med mig hem att använda morgon och kväll efter tandborstningen. Jag får även stränga order om att de närmaste tre dagarna undvika att dricka kaffe, te, vin, öl, cola, fanta och juicer med mycket färg.

Eva ger mig en spegel och vi noterar att tänderna blivit synbart vitare. Helt smärtfri upplever jag inte behandlingen -det svider lite i tandköttet av gelén och ilar en del i tänderna resten av dagen, men vill man vara fin får man lida pin. Dessutom: effekten håller ofta i sig i tre till fem år!

Adam & Eva Specialistklinik ligger på Sveavägen 35 i Stockholm och har telefonnummer 08-22 33 11 och hemsida [url”>http://www.blektanderna.se/. En tandblekning kostar 3300 kronor.

Bildspel: Ett snövitt leende

Bildspel: Ett snövitt leende

Malin Lundblad får vitare tänder på två timmar.

Malin Lundblad får vitare tänder på två timmar.

malin.lundblad@improveme.se

2008-12-15 14:11:00

Publicerad: 15 december 2008

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige