Stjärnfrisörens hårtips

Hon har blivit en av Londons mest hyllade frisörer och har stylat stjärnor som Madonna, Kate Moss och David Beckham. Nu är Annakarin Sjöberg tillbaka i Sverige – och improveme.se har träffat henne.

Annakarin Sjöberg inledde sin karriär som frisör i London vid 19 års ålder. Hon läste senare en make up-utbildning och började arbeta som både hårstylist och make up-artist, en karriär som bland annat gett henne utmärkelsen “London Hairdresser of the Year“.

Idag har den nu 36-åriga Annakarin flyttat tillbaka till Sverige och vi passade på att få en pratstund med stjärnstylisten.

Annakarin, hur är det att styla Madonna och andra megakändisar?
-Jag brukar säga att kändisar är som vanliga människor -vissa är trevliga, andra är det inte. Madonna är bra att jobba med, väldigt professionell och respektfull.

Du har också jobbat med olika politiker. I vilka sammanhang är det?
-Det kan vara bilder till valkampanjer eller när de blir intervjuade i tidningen eller nåt sånt. Oftast involverar det både smink och hår. Det handlar mer om att de ska ställa sig framför kameran än att de ska se ut på ett visst sätt. Om man ska ta bilder behöver man ju en del smink, även om det inte ska synas.

Brukar kändisarna ha specifika idéer om hur de vill se ut, eller ger de dig fria händer?
-Det varierar mycket. En artist eller en politiker är ju där för att de representerar sig själva, medan en modell har ett helt annat syfte. Då handlar det mer om mina idéer. Modeller har ju egentligen inte så mycket att säga till om. Man kan naturligtvis inte gå in och klippa i deras hår, men hur det ska se ut handlar ju om min konstnärlighet.

#IMG2-L#Vad är skönhet för dig?
-Jag har en ganska avslappnad relation till skönhet, samtidigt som jag tycker att det är jättekul. Jag kan ibland tycka att den här extrema fåfängan har gått lite för långt, det är lite tråkigt. Jag önskar att folk var lite mer levande och gjorde det för att det var kul. Det blir så extremt med alla dessa operationer och all hysteri.

Vad ser du för hårtrender just nu?
-Den stora förändringen jag har sett de senaste fem-sex åren är att det har blivit mycket viktigare med en egen stil. Det är inte längre någonting som är starkt inne och väldigt starkt ute. Men korta frisyrer är ju absolut tillbaka, riktigt korta 80-talsklippta nackar med tunga luggar. Och det är ju jättekul för de som passar i det, men det är absolut ingenting man ska ge sig på om det är inte rätt för ens eget ansikte.

Och hur är det med make up-trender?

-Det jag tycker är viktigt med make up just nu är att man verkligen jobbar på sin hud så att man får en fin hy och verkligen ser fräsch ut. Det gör ju också att man förstärker sina egna drag. Och passar man i läppstift tycker jag att det är det bästa man kan ha just nu.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör med sitt hår?

-Att de inte lär sig hur de ska styla det. Ofta är det väldigt lite man behöver göra. Jag tycker det är jätteroligt att kunna locka sitt eget hår, och det är faktiskt ganska enkelt. En bra frisör ska kunna tipsa om hur du ska styla håret hemma också.

Du samarbetar med Babyliss för att demonstrera deras plattänger och locktänger. Sliter det mycket på håret att använda plattång ofta?
-Det beror på vilka produkter man använder. Alla Babyliss nya plattänger har någonting som heter nanobeläggning, som ger en väldigt slät yta. Gammaldags plattänger var nästan som sandpapper, så om man drar dem många gånger så sliter det ju på håret, medan det här är så otroligt slätt så det fungerar jättebra för håret.

Vilka hårfärger är heta just nu?
-Just nu ser jag ganska mustiga och mjuka färger. Om man har blont hår så är det mycket askbeige eller svagt kopparbeige, lite annorlunda färgtoner.

Bildspel: Stjärnfrisörens hårtips

Bildspel: Stjärnfrisörens hårtips

Annakarin Sjöberg

Annakarin Sjöberg

[email protected]

2008-12-23 12:21:00

Publicerad: 23 december 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp