Fin hud med rätt knep

Har du problem med acne finns det flera olika produkter som kan förbättra huden.

Behandla inte huden med starkare preparat än vad som behövs. Tänk på att ha tålamod. Det kan ta 4-6 veckor innan du märker någon förbättring. Märker du ingen skillnad efter 6-8 veckor -rådfråga en hudvårdsspecialist eller en hudläkare.

Behandla acne
Undvik att klämma på finnarna. Det är lätt att infektionen sprids och besvären förvärras. Om du trots allt klämmer på finnarna ska du vara noga med att rengöra huden efteråt för att undvika infektioner.
Acne behandlas i tre steg; rengöring, behandling och återfuktning.

Rengöring
Tvätta huden noga morgon och kväll, men inte oftare. Använd ansiktsrengöring anpassad för fet hy eller blandhy. Ansiktstvätten torkar inte ut huden som tvål gör, vilket kan påskynda produktionen av sebum (hudens fett). Ansiktstvätt innehåller fuktbindare och rengör på ett milt sätt acnehyn.

Undvik att använda scrubkräm på områden som utvecklat acne. Det kan förvärra tillståndet. Däremot är scrubkräm bra att använda för att förebygga acnen. Scrubkräm speciellt anpassad för acnehy bekämpar acnebakterier. Använd den 1-2 gånger per vecka.

En djuprengörande ansiktsmask hjälper också till att rengöra huden och förebygga acne. Använd den 1-2 gånger per vecka i ca 10 minuter. Används på rengjord hud och sköljs av med vatten.

Efter tvätten kan du använda ansiktsvatten (tonic), som du stryker på med en bomullsrondell. Det tar bort rester av rengöringsmedel, desinficerar huden och gör att porerna dras samman. När porerna sluts hejdas utsöndringen av sebum och minskar riskerna för acne och pormaskar.

Behandling
Använd en acnegel eller acnelösning på områden som utvecklat acne och där du märker att en finne är på gång. Ta en droppe på fingret och ”dutta” där det behövs.

Acnegel innehåller vanligtvis salicylsyra och alkohol som luckrar upp porernas öppningar och torkar ut dem. Ett annat verksamt ämne är bensoylperoxid (BPO). Det stoppar tillväxten av bakterier nere i talgkörteln, samtidigt som fettproppen luckras upp. Undvik att ha preparat med bensoylperoxid i ansiktet om du solar, även i solarium. BPO kan även ge fläckar på textilier, så var försiktig med att få det på kläder, sängkläder och handdukar.

Återfuktning
Huden blir lätt uttorkad, röd och irriterad vid acnebehandling. Blir huden torr sänder det signaler till talgkörtlarna att öka produktionen av sebum, vilket gör att huden blir fet. Det är därför viktigt att återfukta huden med en oljefri fuktighetskräm som gör huden mjuk utan att täppa till porerna. Undvik parfymerade produkter!

Vissa acneprodukter innehåller ingredienser som kan göra huden känslig mot solen (t ex AHA-syror och BPO, benzoylperoxid). Var extra noga med att använda solskydd när du vistas i solen.

Har du finnar eller ärr från acne som du vill dölja kan du använda ett färgat täckstift, en så kallad concealer. Men tänk på att detta kan förvärra acnen. Välj ett täckstift som inte täpper igen porerna utan låter huden andas. Använder du concealer -var extra noga med rengöringen morgon och kväll.

Bildspel: Fin hud med rätt knep

Bildspel: Fin hud med rätt knep

[email protected]

2010-03-15 08:03:00

Publicerad: 15 mars 2010

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip