Ansiktslyftets siffror

Vi vet att skönhetsoperationer gör att man ser yngre ut – men hur mycket? Finns det någon exakt siffra? Ja, enligt kirurger.

I en studie fick en grupp plastikkirurger avgöra exakt hur pass föryngrad en person kan förvänta sig att bli när de lägger sig under kniven.

Totalt 54 kvinnor och sex män i åldrarna 45 till 72 år blev plastikopererade i ansiktet och blev fotograferade innan och efter operationen.

Forskarna bad läkarstudenter bedöma åldern av patienterna på före- och efterbilderna, och svaren var ganska lika bland de tillfrågade.

Resultaten visar att man ser sex till åtta år yngre ut, beroende på hur många operationer som har gjorts.

– Det är skönt att ha en objektiv syn på det hela, säger Nitin Chauhan, plastikkirurg på University of Toronto.

– Några av våra patienter vill ha konkreta siffror att se på, och ju mer information du kan erbjuda desto mer påverkar det beslutet han eller hon gör.

I genomsnitt såg varje patient 7,2 år yngre ut i sin efterbild jämfört med fotot som togs innan operationen gjordes. För att sätta ett perspektiv på det hela: åldern som läkarstudenterna gissade på var ungefär nio år lägre än patientens riktiga ålder.

Ju mer opererad en patient hade blivit, desto yngre såg han eller hon ut. Beroende på vad de gjorde för typ av lyft drogs det bort så här många år:

Ansikte och hals: 5,7 år i genomsnitt
Ovanstående plus ögonlock: 7,7 år i genomsnitt
Ovanstående plus panna: 8,4 år i genomsnitt

Det är emellertid inte helt säkert att alla får samma resultat.
– Det kan variera beroende på vilken kirurg man har, säger Chauhan.

Redaktionen
Publicerad: 11 februari 2017
Foto: Alamy

Slipp torr hy i vinter

Så håller du huden len och fräsch