Uppdrag Granskning artikel

improveme.se

Hennes önskedröm blev en mardröm. Möt Lena, vars laserfettsugning gav henne men för livet.

I reklamen lovar behandlingskliniken Liteaway att deras laserfettsugningar är trygga och snabba. Lena lockades av reklamen och bokade kvickt ett så kallat ”quick fix” -något hon snart skulle ångra.

En kort tid efter behandlingen fick hon se resultatet. Hennes mage var helt förstörd.

Anders Berggren, överläkare i plastikkirurgi, utvärderade fettsugningen åt försäkringsbolaget.

”Resultatet är förskräckligt dåligt och kommer aldrig att kunna korrigeras på ett tillfredsställande sätt. Det är skrämmande att denna verksamhet på kliniken kan fortsätta på detta sätt utan att någon myndighet ingriper.”

Men hur känner egentligen Lena? Vi frågade henne.

Blev du informerad om eventuella risker innan laserfettsugningen?
-Inte att det kunde bli så här. Mer om att det kunde bildas blodproppar eller liknande, men inte att huden skulle kunna bli förstörd.

Vad var din uppfattning av ”quick fix” innan du gjorde behandlingen?
-Jag hade inte läst på så mycket, jag känner att jag borde gjort mer research nu i efterhand. Det var ganska nytt så det fanns inte så mycket att läsa om. Reklamen på deras hemsida sa att det var smärtfritt, smidigt, snabbt och jättebra.

När märkte du att något var fel?

-Direkt efter behandlingen var det uppsvullet, så jag kunde inte se resultat. Några månader efteråt märkte jag att det inte blev bättre, trots att jag hade väntat.

Vad gjorde du då?
-Jag tog kontakt med kliniken. De tittade och sa att jag skulle testa en så kallad IPL- eller LPG-behandling. Då provade jag det men det hände fortfarande ingenting. Enligt dem hade ingen behövt göra en korrigering tidigare. På grund av att de aldrig hade gjort något sådant kunde inte de inte garantera att det skulle bli bra. Jag hade inget förtroende för Liteaway längre och vill inte att de ska röra mig igen.

Fick du någon kompensation?
–Nej, jag fick stå för alla kostnader själv. Efter Anders Berggrens uttalande blev jag kontaktad av Liteaway som erbjöd mig pengarna tillbaka om jag inte gick till media. Eftersom en korrigering skulle kosta betydligt mer än vad jag hade betalat dem från början, så ville jag hellre att de skulle betala korrigeringarna. De bad mig då inkomma med en offert från Akademikliniken, där jag önskade göra korrigeringen. Strax efter att de hade fått offerten så meddelade de att jag själv fick driva överklagande av försäkringsbolagets beslut, och att de inte skulle ersätta mig med något.

Vad är ditt råd till andra som vill göra liknande behandlingar?
-Jag rekommenderar ingenting, men att gå till Akademikliniken eller andra kliniker med gott rykte är bättre. Gör heller ingen laserfettsugning, jag rekommenderar i så fall en traditionell fettsugning.

Se hela berättelsen på Uppdrag Granskning ikväll klockan 20.00 i SVT1.

Fotnot: Lena heter egentligen något annat.

Bildspel: Uppdrag Granskning artikel

Bildspel: Uppdrag Granskning artikel

[email protected]

2012-10-17 12:50:00

Publicerad: 17 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp