Intervju Martina Richter

improveme.se

Hon har 20 års erfarenhet i skönhetsbranschen och är specialist inom estetik. Dessutom är hon improveme.se:s nya expert. Vi välkomnar Martina Richter.

Större delen av sin karriär så har Martina jobbat som som produktutvecklare och kommunikatör i bland annat Schweiz och Tyskland, för olika företag som arbetar med hud- och hårvårdsprodukter. Dessutom är hon specialist inom estetikområdet.

Idag driver hon InjectAcademy som utbildar läkare och sjuksköterskor inom hudfillers och botulinum toxin i Skandinavien. Martina har även utvecklat SkinPlan, tredje generationens hudvårdsystem samt patenterat en ny standard inom solskydd.

Vad går ditt yrke ut på?
-Jag fyller upp luckor av behov som finns på marknaden, kan man säga. Till skillnad från många andra pratar jag med massvis av kirurger och andra personer inom mitt område, och på så sätt får jag värdefulla kunskaper och kan arbeta ”outside the box”.

Vad är dina erfarenheter av fillerbehandlingar?

-Det viktigaste är att man inte ska överbehandla sig. Man borde behålla lite rynkor här och där, annars ser det onaturligt ut.

Varför ska man göra en injektionsbehandling?
-Kanske för att känna igen sig i spegeln. Idag tittar sig folk i spegeln och tänker ”vad gammal jag ser ut”, fast de känner sig mycket yngre. Med all sport och nyttigt ätande känner vi oss yngre, och för att få samma känsla när vi ser oss i spegeln kan man göra en fillerbehandling. Dessutom är det ett kroppseget, ofarligt ämne man använder: hyaluronsyra.

– Man ska vara extra försiktig om man vill förändra sitt utseende med en fillerbehandling. Detta är avancerat och kräver att din läkare eller sjuksköterska har den specialistkompetens som erfordras. Det är viktigt att ni är helt överens om vilket slutresultat du förväntar dig och vad som är möjligt.

Hur länge håller ett resultat?
-Beroende på vilket ställe du behandlar så varierar tiden. Eftersom du rör dina läppar så bryts det ner snabbare, medan kinderna i princip står still och därför sitter det mer stabilt. Sen har det också att göra med hur starkt korslänkad fillern är.

Vilken är den vanligaste behandlingen folk gör?
-Om vi delar in det i målgrupper så är det läppar för yngre tjejer. De har ju inga rynkor så det finns ingen anledning att släta ut rynkorna. Bland de äldre så behandlar de oftast nasolabialvecken från näsvingen ner till mungipan men för ett optimalt resultat bör man alltid börja med att fylla på volym i kinderna. Det är denna volymförlust som gör att man får nasolabialveck.

Vad är den vanligaste behandlingen bland män?
-De yngre männen vill ofta ha en starkare haka och ibland läppar. Sen är det de klassiska nasolabialvecken och argrynkan.

Hur har fillerbehandlingar förändrats med åren?
-Idag är det mer accepterat i samhället, fler och fler behandlar sig. Ser man på bieffekterna så är det idag bättre resultat då det inte är lika mycket svullnad och rodnad.

Vad ska man tänka på om man bestämmer sig för att göra en behandling?
-Främst måste man ha förtroende för läkaren eller sjuksköterskan, känner man sig inte säker så ska man inte göra en behandling. Sen ska man också undvika näringstillskott som omega 3 och ett flertal värktabletter som kan göra att man blöder lättare.

Du har ju en blogg också. Vad skriver du om där?
-Jag ger en fördjupad inblick i estetikvärlden. Jag har sett mycket och vad som försiggår bakom kulisserna. Jag är på konsumentens sida, inte producentens. Mitt mål är att hjälpa konsumenten få rätt behandlingar och information med säkra produkter och metoder, aldrig marknadsföra någonting.

Läs Martinas blogg på improveme.se/martinarichter.

Bildspel: Intervju Martina Richter

Bildspel: Intervju Martina Richter

redaktion@improveme.se

2013-12-04 15:06:00

Publicerad: 4 december 2013

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!