Plastikkirurgen svarar på era frågor

improveme.se

Nu är det åter dags för plastikkirurgen och experten Fredrik Gewalli att svara på era frågor. Den här gången handlar det mycket om bröstförstoringar och näsoperationer.
Går det att göra en krokig näsa rak? Se svaret nedan!

Hej! Jag är en tjej på 13 år som gärna skulle vilja fixa till min näsa. Uttrycket för en sådan näsa som jag har brukar oftast vara “potatisnäsa“. Jag trivs alltså inte alls med min näsa och skulle vilja forma till den. Det jag skulle vilja göra är att forma till nästippen som i detta fall är helt rund, går det att bara forma till tippen utan operation? Är jag redo för ett sådant ingrepp? Och till sist vart ska jag vända mig om jag vill ha hjälp med detta? Tacksam för svar!

Hej
Näsan kan ta olika uttryck under uppväxten och det är viktigt att man har vuxit färdigt innan man gör en korrektion.
Eftersom näsan sitter ”mitt i ansiktet” är det en central del av oss och man ska ha fyllt 18 år och mognat i sitt beslut, för att vara lämplig för näsplastik.
Att korrigera tippen kan ibland vara ett enklare ingrepp, men som plastikkirurg måste man bedöma helheten för att kunna ge rätt råd till ingreppet.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej! O HJÄLP! Har i hela mitt liv lidit av psykiska problem. Vill därför sjunka in i mängden så jag inte syns, bland alla andra! Nu har jag fått en “SUR MUN“, vad gör jag för att behandla detta enklast, lider enormt av det.

Hej
Du tar upp en viktig fråga som har många aspekter.
Tänkte först nämna att om man ska göra en ”qiuckfix” eller ett kirurgisk ingrepp är det viktigt att man känner sig i psykisk balans. Annars finns en stor risk att man inte blir nöjd och kanske till och med nedstämd.
Bara för att man själv upplever en sur mun är det inte säkert att andra gör det.
Kanske det räcker med att bättra på självförtroendet? Vi vet att det alltid hjälper att man kommer igång att träna och får en bättre kondition så kan vissa saker senare kännas oväsentliga.
Sur mun kan ibland korrigeras med Injektionsbehandling. Vanligast är då att man kommit upp lite i åren, typ 35+. Att göra kirurgiska korrektioner ska man vänta med i ditt fall tror jag.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej, jag har funderat länge på att göra näsplastik och undrar vilka plastikkirurger som jobbar med det och är duktiga på just näsplastik?

Tack för mail och förfrågan kring näsplastik.
Att rekommendera någon speciell plastikkirurg känns inte riktigt rätt i detta forum där avsikten är att försöka ge objektiva svar och inte reklam. Man kan via hemsidor eller forum få en bild av vilka som gör näsplastiker. Min rekommendation är att välja någon som har erfarenhet helst av både näsans insida och ytternäsan. Lycka till.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej Fredrik,
Jag läste artikeln om intimkirurg och undrar vad en sådan behandling kostar? Jag skulle vilja förminska mina blygdläppar. Har man väldigt ont efteråt?
Vänliga hälsningar,
Anna

Priset för intimkirurgi får man leta efter på respektive hemsida.
Men det startar vid ca 15 000 kronor.
Man kan vara svullen och öm i cirka två veckor efteråt.

Hej jag vill veta om hur mycket det kostar att operera näsan?

Priset är beroende på vilket ingrepp som man ska göra. Enklare korrektioner av tippen kan göras i lokalbedövning. Svårt att ge pris utan att träffas.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej Fredrik
Jag håller på att utbilda mig till läkare och har under utbildningens gång börjat fundera på plastikkirurgi. Måste jag komplettera med någon utbildning i så fall eller hur går det till? Vad har du för bakgrund?
Tack på förhand.
Hälsningar
Per

Plastikkirurgiska utbildningen har genomgått förändringar. När jag utbildade mig var det att rekommendera att man också hade en specialitet innan, typ ortoped, kirurg eller öronläkare. Men det var inget krav.
Därefter har man krävt att man ska vara specialist i allmän kirurgi som bas. Nu genomgår det ytterligare förändring tillbaka mot det gamla systemet. Mitt råd är att skaffa erfarenhet från någon av de kirurgiska disciplinerna först. Dina möjligheter att bli duktig plastikkirurg är större då tror jag.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Jag har platta bröst och undrar om det finns något hormon att ta för att de ska bli större eller är bröstoperation enda alternativet? Har även mycket hår på kroppen och finnar, vilket jag hört kan bero på för lite kvinnligt hormon och borde höra ihop med mina små bröst.

Att ta hormon för att få större bröst rekommenderar jag inte.
Bröstoperation med implantat tycker jag ger överlägset bäst resultat och nöjdaste patienter, under förutsättning att man strävar efter ett naturligt resultat.
Vad gäller din undran om hormonspegeln föreslår jag en kontakt med gynekolog.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej!
Jag har ett ärr i pannan efter en cigarett. Ärret är lite ljusare än omgivande hud. Det syns inte jättemycket längre men tillräckligt för att jag ska störa mig på det.
Går det att korrigera ett sådant ärr? Jag har läst på lite om “scar excision“. Jag skulle föredra ett smalt linjeformat ärr framför det här runda.
Vänliga hälsningar

Ärrkorrektioner kan ibland göra underverk. Om det gått lång tid och ärret är diskret och avblekt kan det vara klokt att låta bli kirurgisk korrektion.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Jag är 22 och har jättesmå bröst och skulle vilja förstora dem, men är rädd att det kan bli några komplikationer när jag får barn och ammar? Jag vill verkligen ha barn och kunna vara en bra mamma.
Undrar också hur man hittar en klinik som är säker och vettig? Tacksam för svar!

Bröstförstoringstekniken innebär oftast att man placerar ett ärr i bröstfåran under bröstet. Operationen är strikt bakom bröstkörteln och amningen påverkas inte. Medlemmar i Svensk Förening för estetisk plastikkirurgi har dokumenterad erfarenhet, se SFEP.se
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hejsan Fredrik
Jag har väldigt platt rumpa och har försökt träna den fylligare men det hjälper inte. Har nu börjat funder på rumpimplantat. Går det att få ett naturligt resultat med bara lite plut och hur länge håller det? Vill helst inte att folk ska märka att min rumpa ser annorlunda ut…
/Isabelle

Vi ser en ökad efterfrågan på rumsförstoring. Kallas också ”Brazilian butt lift”. Först var det implantat som var populärt, nu har tekniken med fettransplantation till stussen ökat i popularitet. Resultaten bygger då på att man gör bodysculpturing och tar fett från annat ställe på kroppen.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Hej Fredrik!
Sarah heter jag och skulle vilja göra mig krokiga näsa lite rakare. Har liksom ett ben som går upp lite mitt på näsan. Är det en komplicerad operation och vad skulle det kosta på ett ungefär?

Att göra en krokig näsa rak är en vanlig förfrågan.
En tränad plastikkirurg omformar näsan genom att ta bort knölen ”humpen” och se till att ben- och brosknäsan bli jämn och snygg som slutresultat. Oftast behöver man vara sövd. Priset varierar, men startar gissningsvis på 25 000 kronor.
Fredrik Gewalli, plastikkirurg

Bildspel: Plastikkirurgen svarar på era frågor

Bildspel: Plastikkirurgen svarar på era frågor

[email protected]

2014-05-05 09:29:00

Publicerad: 5 maj 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp