Fettfrysning som gör dig smalare

Går det verkligen att frysa bort fett?
Det låter för bra för att vara sant men med metoden Coolsculpting fungerar det faktiskt – och nu vinner behandlingen ett skönhetspris för bästa behandling.

När vi är omkring 18 år gamla slutar våra kroppar tillverka nya fettceller. Det som istället händer när vi går upp eller ner i vikt är att de fettceller vi redan har blir antingen större eller mindre, medan antalet är konstant.

Att suga bort fett har länge varit den enda behandlingen med garanterat resultat för den som vill bli av med oönskade fettdepåer. Men fettsugning är ett stort kirurgiskt ingrepp med lång konvalescens som många inte vill utsätta sig för.

Coolsculpting har funnits i Sverige i några år och börjar nu bli ett populärt alternativ till fettsugning. Metoden är en helt icke-kirurgisk behandling där man fryser bort fettet på valda delar av kroppen, så kallad fettfrysning.

Med hjälp av olika anatomiskt utformade munstycken kan man punktmarkera fettdepåer på exempelvis på magen, runt midjan, överarmar och dubbelhakan. 

fettfrys_artikel

Coolsculpting-apparaten, som funkar lite som en dammsugare, suger bokstavligen in det oönskade fettet i munstycket och fryser ner det till ca tio minusgrader under en timme.

Under nedfrysningen påbörjas en process där fettcellerna dör. Ungefär 25 procent av fettcellerna på ett behandlat område försvinner och kommer aldrig mer tillbaka. Direkt efter behandlingen kan du exempelvis gå direkt tillbaka till jobbet. Vissa patienter kan uppleva att det behandlade området känns ömt i några veckor.

Över tre miljoner behandlingar har utförts världen över och företaget garanterar sina kunder resultat. Många kliniska studier har genomförts som visar att metoden är säker och den påverkar inte huden eller inre organ. Coolsculpting är den enda fettfrysningsmetoden som är godkänd av FDA (motsvarigheten till Socialstyrelsen) i USA. Nyligen vann företaget även tidningen NewBeauty:s pris för bästa icke-kirurgiska fettreducerings-behandling.

Priset ligger på runt 5000 kronor per munstycke och man ska räkna med att ett magområde kräver omkring tre munstycken på olika ställen för att uppnå ett symmetriskt resultat.

Oftast behövs bara en behandling men vill man ha ännu större redcucering av fettet kan man upprepa behandlingen ytterligare en gång.

I Sverige finns metoden på bland annat kliniken Improva i Stockholm. Det rekommenderas alltid att man gör en noggrann konsultation före behandlingstillfället. 

Redaktionen
Publicerad: 15 april 2016
Foto: Alamy & Press

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige