Nu blir fillerbehandlingarna säkrare

Behandlingar med fillers blir allt vanligare och konsumenterna mer medvetna.
Under åren har behovet av en oberoende utbildningsplats för behandlarna växt.
Nu lanseras därför Mareli Academy där fokus ska ligga på utbildning, säkerhet och kvalité.

Injektionsbehandlingar med fillers, exempelvis Restylane, Stylage och Juvéderm, är populära. De vanligaste behandlingsområdena är ansikte, hals och händer och resultatet ger ett fylligare, slätare och ungdomligare utseende.

De som utför injektionsbehandlingarna på klinikerna har tidigare ofta utbildats av de olika distributörerna på marknaden. Ett smart sätt för företagen att knyta klinikerna till sina specifika varumärken ­­– men det kan även innebär risker då behandlarna saknar kompetens om marknadens andra produkter.

– Om en kund redan har en annan filler i sig finns risken att behandlaren blandar två olika produkter i patienten utan att ha någon kunskap om fillern som redan finns där, säger utbildaren Barbro Nilsson med stor erfarenhet inom området och som sedan 20 år tillbaka driver Hässleholms Plastikkirurgi.

academy_article

På utbildningen fokuserar man på hur en behandlare ska agera om något skulle gå fel. Ett exempel på hur snett det kan gå var när en läkare gjorde en fillerbehandling tidigare i år. Patienten fick andnöd, läkaren drabbades av panik och förlamades av chock. Som tur var fick hon hjälp och dramat kunde avblåsas.

Därför kommer Mareli Academy från och med nästa år erbjuda alla kliniker gratis kurser i hur man ska agera vid akuta händelser.

Mareli Academys målsättning är att höja nivån på behandlingar med fillers i Sverige genom att flytta fokus från sälj av olika varumärken till utbildning, säkerhet, ansvar och uppföljning.

Den engelska läkaren Robert Tanner, också knuten till Mareli Academy, anses vara en av världens främste experter inom kosmetik. Han har utfört mer än 10 000 behandlingar och förklarar varför en oberoende utbildning behövs:

– Vi tror inte på att ge utövarna en begränsad utbildning baserad på en speciell produktlinje. Tanken är att utbilda behandlarna i injektionsteknik, snarare än att binda dem till ett specifikt varumärke. I och med det blir utbildningen mer balanserad och oberoende, säger han.

Höstens utbildningar äger rum i Malmö och högst upp i Turning Torso. Intresset är stort och redan till våren tänker Mareli Academy även bedriva sin verksamhet i Göteborg och Stockholm.

– Det är på tiden att det kommer en skola på marknaden som fokuserar på just utbildning, kompetens och risker vid fillerbehandlingar. Kompetensnivån och patientsäkerheten måste upp, säger Barbro Nilsson.

Redaktionen
Publicerad: 23 september 2016
Foto: Alamy

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip