Så får du ett hårfritt ansikte

Så här i sista rycket av november då vi uppmärksammar manliga sjukdomar genom att odla mustasch tänkte vi ta upp kvinnornas ansiktshår. För ja, vi har också mustasch. Den må vara tunn och fjunig men de flesta av oss har faktiskt en.

Kvinnomustachen är dock inget man vill odla i november, tvärtom vill de allra flesta bli av med håret i ansiktet. För vem har inte förbannat de där stråna när foundation och puder gärna lägger sig lite extra tjockt just på överläppen?

Vi vill dock höja ett varningens finger för att ta bort hår i ansiktet. Det finns en risk att om man väljer att dra ut dem från rötterna så kan håren bli grövre. I ansiktet har vi så kallade vellushår. Dessa är tunna, korta och oftast ljusa. Stimulerar man deras hårsäckar kan det leda till att blodcirkulationen ökar och och fjunen blir istället grova och mörka, så kallade terminalhår. Dessa terminalhår är sådana män har och även vi kvinnor. Men på kvinnor sitter de mestadels kring könsorganen.

Om man ändå väljer att ta bort ansiktshåren finns det några olika knep. Och givetvis har vi på improveme testat dem.

 

Vaxning

Ja det gör ont, men det går väldigt fort om man gör det på salong. Resultatet blev relativt hårfritt. Alla små hår följde inte med och man blev lite röd. Det röda lade sig dock ganska snabbt.

 

Trådning

Att tråda mustaschen är en metod som använts länge runt medelhave. Och ja, det gör ont. Mer ont än att vaxa då det dessutom tar lite längre tid. Det satt dessutom kvar en del fjun efteråt. Detta kommer undertecknad inte att göra om igen. Det röda gick över snabbt men nej, då är vaxning ett bättre alternativ.

Rakning

Ja det funkar ju för män, så varför inte för kvinnor? Håren försvinner och en del har till och med hävdat att det är som en peeling för huden. Men det psykiska känns onekligen inte bra. Att tvåla in sig och hala fram en rakhyvel och börja raka mustaschen. Nej då får det hellre vara faktiskt.

 

Pincett

Ja om man bara har några enstaka strån kanske det funkar. Men vem orkar stå och dra? Inte jag.

Hårborttagningskräm

Undertecknad testade med kräm avsedd för benen. Gör INTE det! Den tunna huden i ansiktet är inte densamma som den på benen. Resultatet blev hårfritt men också sårigt. Skaffa en kräv avsett för ändamålet och överskrid inte tiden. Annars den skonsammaste metoden och allt hår försvinner (inklusive hud i mitt fall).

Louise Flinck
Publicerad: 20 november 2015
Foto: Alamy

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på