Test: Vaxning på brasilianskt vis

Många kvinnor rakar nu sina armhålor, ben och bikinilinje som allra flitigast. För det är under sommarhalvåret vi bryr oss mest om kroppshåret, helt enkelt för att det är då det syns.

Men att raka kan innebära fula röda prickar, inflammationer och skärsår. Speciellt i det känsliga så kallade ”bikiniområdet”. Så jag bestämde mig för att ta till mer drastiska metoder för att bli av med håret, nämligen vaxning.

Det finns en hel uppsjö av olika sorters vaxningar, men den mest effektiva är brasiliansk vaxning. Den där ALLT hår i underlivet rycks bort. Det är även den som sägs göra väldigt, väldigt ont. Så det var på ganska nervösa ben jag gick iväg till Salong Fingers & Toes på Sveavägen 86.

Väl där var det snabba ryck. Hej hej och sedan var det bara att gå in, strippa av kläderna och hoppa upp på en brits. Proceduren börjar med att personen som vaxar rengör hela området som ska bli hårfritt. Sedan börjas det. Det varma vaxet smetas på och får ligga några sekunder. Maria som vaxade mig, tog fram tygstrips och vips – första rycket avklarat!

Känslan av att ligga där är minst sagt annorlunda, men inte riktigt så genant som jag befarade. Maria fortsätter att lägga vax och rycka om vartannat. Smärtan då? Jo tack, den är högst närvarande. En del ryck gör rejält ont vill jag lova. Men smärtan går över fort och på det hela taget var det inte så otroligt obehagligt som jag trodde det skulle vara.

När sedan framsidan är klar är det dags att vända på sig. Det var ungefär här jag började skratta smått hysteriskt. Skulle hon alltså in mellan mina skinkor och dra? Ja det skulle hon. Även om av naturliga orsaker jag inte såg Maria här, så var den här delen klart den mest genanta så därför låg jag och fnissade mig igenom baksidexvaxningen.

Hela behandlingen tog en knapp halvtimme då det var första gången. När man gör återbesök, vilket rekommenderas en gång i månaden ungefär, går det på cirka tio minuter. Och dessutom blev jag lovad att det gör mindre och mindre ont för varje gång man gör det.

Efteråt satte jag mig ner och pratade med Luisa Urriola som äger salongerna Fingers & Toes. Hon berättade att det är ungefär dubbelt så många som vaxar bikiniområdet på sommaren mot vintern. På just den här salongen har de ungefär 20 intimvaxningar per dag, jämfört med cirka 10 på vintern.

– Våra tjejer som arbetar här har jobbat länge med detta och är väldigt vana. Man måste ha vaxat ben och armar i 5 år innan man får börja med brasiliansk vaxning, sägerLuisa.

Jag berättade att jag tyckte att det var en smula genant att vaxa underlivet. Det förstår de givetvis på salongen och därför är det snabbhet och ett opersonligt möte som gäller.

– Vår rekommendation är att behandlaren inte har ögonkontakt med kunden, inte heller att hon frågar hur det går, om det gör ont och så vidare. Det är bara att gå in och göra det man ska, och sedan ut igen för att det ska bli så bekvämt som möjligt för kunden. Vi använder dessutom speciellt vax och tygremsor för bästa resultat. Det varma vaxet öppnar dessutom upp porerna vilket gör det något mindre smärtsamt jämfört med kallt vax, berättar Luisa.

När jag ska gå ger Luisa mig en tub aloe-vera att smörja med med för att minska irritation. Hon säger dessutom att jag inte får sola solarium eller använda krämer, tvål eller annat än vatten på det vaxade området på ett dygn.

Testresultat

Smärta: På en skala 1-10 skulle jag säga 7. Detta beror givetvis på hur hårig man är. Men det går över fort som tur är.

Genans: Där blir det 8, men man kommer över det. Tills det är dags att vända på sig.

Resultat: Jodå, det blev slätt och fint. Nu är jag bikiniredo!

 

Louise flinck
Publicerad: 10 juli 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige