Fakta och myter om hår

improveme.se

Vi blir dagligen matade med bilder på svallande hår som glänser likt guld. De ser sådär mjuka men ändå fylliga ut. Frisyrerna är släta och ligger perfekt på plats utan vare sig mjäll eller friss.

Kan alla få långt hår? Går det att laga ett skadat hår? Är håret levande eller dött? Frågorna kring vårt hår är många och svaren är minst lika många. En del är sanna och andra är ren och skär reklam för att kränga produkter. Improveme.se har svaren du kan lita på.

Håret växer cirka 1 centimeter i månaden. Har man färgat håret och är väldigt nöjd med hur det blev kan det kännas som att håret växer som ogräs eftersom utväxten dyker upp som ett brev på posten. Går man däremot omkring och sparar till långt hår kan det verka som om håret växer otroligt långsamt. Men fakta är att det skiljer ganska lite mellan människors hårtillväxt.

Vi har 100 000 -150 000 hårstrån på huvudet.

Vi tappar cirka 50 till 100 hårstrån per dag. Under perioder kan man fälla ännu fler beroende på allmäntillstånd.

Ett skadat hår går inte att reparera. När hårstrået börjat klyvas går det inte att laga det utan det är klippning som gäller. Däremot kan man klistra ihop det tillfälligt så att det ser bra ut, men att reparera det går alltså inte.

Håret är dött.
Men struktur och kvalitet på det kan du ändå göra något åt. Lina Ressner från Björn Axén jämför håret med en ullhalsduk som ju också består av dött hår.
-Om man tar väl hand om den håller man den fin länge. Men om du har den i ur och skur, tvättar den väldigt ofta, stryker den osv så kommer den att slitas och bli ful fortare.

Ett hårstrå blir mellan två till åtta år gammalt innan det ramlar av. Det är därför en del människor helt enkelt inte kan få långt hår medan andra har svall ner till knäna. Så om du har ett hår som inte kan bli gammalt -satsa på en kortare frisyr istället för att kämpa på med tunna slitna toppar, när det faktiskt är dina gener som styr hur långt hår du kan få.

En del har turen att få

En del har turen att få ”gammalt” hår och kan därmed odla ner till fötterna. Andra vars hår bara kan bli två år, får nöja sig med en kortare frilla.

Lina Ressner lärde sig direkt av mästaren själv – Björn Axén. Hon jämför håret med en ullhalsduk. Tar du hand om det så håller det längre än om du sliter och slänger med det i ur och skur.

Lina Ressner lärde sig direkt av mästaren själv – Björn Axén. Hon jämför håret med en ullhalsduk. Tar du hand om det så håller det längre än om du sliter och slänger med det i ur och skur.

”Rapunzel, Rapunzel let down your hair.” Den här familjen verkar inte direkt lida av skallighet.

Louise Flinck
Publicerad: 21 januari 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp